Tech

A Google szerint az iPhone appok titokban felvételeket készítenek a felhasználókról

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.29 | 17:18

A Nagy testvér figyel téged, és még nem is tudsz róla.

Ez azért elég ijesztő. A Google mérnöke, Felix Krause kiszúrt egy olyan adatvédelmi beállítást az iOS-ben, ami lehetővé teszi, hogy az eszköz kamerájához hozzáférést kapott iPhone alkalmazások titokban fotókat és videókat készíthessenek a felhasználóról úgy, hogy nem is tudnak erről.

A szakember egy saját fejlesztésű appal tesztelte a rendszert, és az elég ijesztő eredményekről saját oldalán számolt be. Krause a felhasználó arcáról is tudott felvételeket készíteni, és rögtön fel is tudta tölteni a felhőbe anélkül, hogy az eszköz erre bármilyen módon figyelmeztette volna.

A Google elküldte panaszait az Apple fejlesztőinek, és fel is hívták a cég figyelmét arra, hogy hogyan kellene ezt megfelelő módon kezelni. A javaslatuk az volt, hogy a kamerák engedélyezése csak átmeneti legyen, és az eszköz legalább küldjön értesítést arról, ha éppen aktív vagy esetleg felvételt akar készíteni rólunk.

Hogyan védekezhetünk ez ellen?

Na de mi a legegyszerűbb módja annak, hogy megelőzzük, hogy nem kívánt képek vagy videók kerüljenek az Apple felhőbe? A legjobb, ha letakarjuk a kamerát pont úgy, ahogy ma már a laptopos webkamerákkal is sokan teszik. Például a Facebook elnöke, Mark Zuckerberg is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló