Tudomány

A nácik segítségével fedezhetjük fel a Marsot

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.03 | 19:08

Több terv is van arra, hogyan folytatódjon a Mars felszínének felderítése. Végül lehet, hogy egy olyan repülő lesz majd a befutó, amihez a tervek alapjait még a III. Birodalom tudósai rakták le a világháború végén.

(kép: NASA)

A műholdak mellett eddig kis felszíni járművekkel vizsgáltuk a vörös bolygó felszínét, 2004. óta három rover, a Spirit, az Opportunity és a Curiosity érkezett a Marsra, ezek viszont csak nagyon kis területet tudtak eddig felderíteni. A hírek szerint a NASA következő lépése az lehet, hogy egy repülőt juttat a bolygó légkörébe.

Al Bowers, az Űrhajózási Hivatal egyik kutatója nemrég a BBC-nek adott interjújában beszélt arról, hogy a tervek közül az úgynevezett „repülő szárny” lehet végül a befutó. Ez egy bumerángra emlékeztető, az albatroszok szárnyat másoló, farok nélküli vitorlázó lenne.

A farok nélküli repülőgép nem mai ötlet

Hasonló formával már a náci Németország tudósai is kísérleteztek a II. világháború végén, de nem sikerült tökéletesen megoldaniuk a felmerülő problémákat. A NASA tudósainak viszont most igen. Egy hagyományos repülőgép a Mars rendkívül ritka légköre miatt valószínűleg nem is maradna a levegőben, a farok elhagyásával viszont csökken a jármű súlya és az ellenállás.

horten_h_xviii
A Horten H.XVIII koncepciója. Vadász változatából, a Ho 229-ből prototípus is épült. (forrás: Wikipedia)

A tervek szerint a NASA repcsije körülbelül 60 centis lesz, és másfél kilót nyom majd. Jelenleg azt vizsgálják, hogyan juttassák el a Marsra, és hogyan indítsák ott az útjára. Túl hosszú élete nem lesz, ha egyszer tényleg eljut a Marsra: mindössze pár percet vitorlázik majd, ez alatt viszont rengeteg információt be tud majd gyűjteni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló