Tech

Egy pilótával reptet 300 drónt egész télen a Disney

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.17 | 19:30

Több hónapon keresztül ámulhatnak az amerikai Orlando lakosai a drónseregen, melyet télen minden este égbe röpít majd a Disney – és az összeset egyetlen ember irányítja majd.

Ráerősít a karácsonyi hangulatra a filmes cég, mától kezdve esténként kétszer színezik ki drónokkal Orlando égboltját. Az ötletet az Inteltől vették, akik Guiness-rekordot állítottak fel Németországban saját fejlesztésű, Shooting Star nevű drónjukkal – 500-at reptettek egyszerre, egy pilótával.

Annak ellenére, hogy ilyen sok drón szinkronreptetése biztonságosnak bizonyult, a Disney nem fog új rekordot felállítani. Mivel ők nem csak egyszeri alkalomra készülnek, hanem hosszú távú, mindennapos mutatványra, csak 300 eszközzel dolgoznak majd. De mi azért még így sem lennénk a karbantartók helyében.

Így nézett ki az Intel Guiness-rekordja:

Amerikában már előrébb jár a szabályozás, mint nálunk, így engedélyköteles, ha valaki éjszaka akar – kereskedelmi céllal – drónt reptetni. Magánterületre nem repülhetnek vele, és vagy hivatásos pilótának kell irányítania, vagy ilyen képesítéssel rendelkező személynek kell felügyelnie az irányítót.

Előfordulhat, hogy valamelyik drón megőrül és nem arra repül, amerre a pilóta szeretné. Ez azzal a modellel, amivel az Intel rekordot állított fel, könnyen orvosolható, ugyanis azok a drónok képesek kommunikálni egymással, és a pilóta parancsára egy kiválasztott drón visszahívja az elkalandozott renitenst. A Disney által használt modellek (amelyeket szintén az Intel gyárt) nem lesznek képesek erre: úgy biztosítják be magukat, hogy egy tó felett reptetik majd őket, és ha valamelyik elromlik, azt kikapcsolják, és hagyják belezuhanni a vízbe. Nem tisztázott, hogy mi lesz akkor, ha valamelyik a pilóta szándéka ellenére elrepül.

Esténként kétszer szállnak majd fel a Disney drónjai, melyek 35 km/h sebességre és összesen négymilliárd (!) különböző fénykombináció kibocsátására képesek.

(Forrás: Recode, nyitókép: YouTube/Intel)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló