Tech

Beizzították a világ legnagyobb gigaakkumulátorát Ausztráliában – Elon Musk történelmet írt

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.01 | 11:38

Elon Musk és a Tesla megígérte, hogy 100 napon belül elindítják a projektet, és ezt az ígéretet be is tartották.

A Tesla idén nyáron állapodott meg a Neoen nevű, francia energiaszolgáltatóval arról, hogy közösen megépítik a világ legnagyobb lítiumionos akkumulátorát Dél-Ausztráliában. És lám, a gigantikus akksit december elsején már hivatalosan is aktiválták, szóval most már semmi sem menti meg az ausztrálokat Elon Musk óriási projektjétől.

Fotó: Timothy Artman (Tesla Motors)

A 129 megawattórás gigatöltő megújuló energiaforrásokból származó energiát tárol, és ezzel a térség energiaszolgáltatását oldja meg. Az akkumulátor az ausztráliai Jamestown közelében épült fel, összeköttetésben a Neoen közeli szélenergia-farmjával. A farmról származó energiát tárolja, hogy a szél nélküli napokon is rendelkezésre álljon az olcsón előállított áram. A cég vezére december elsejére tűzte ki az óriáselem beindítását, és ezt tartani is tudják: mostantól 30 ezer háztartást fog ellátni ez az alternatív technológiával működő akkumulátor.

Jay Weatherill, Dél-Ausztrália miniszterelnöke szerint Musk és csapata ezzel történelmet írt. A hivatalos megnyitón Weatherill arról is beszélt, hogy a világ legnagyobb lítium-ion akkumulátorparkja nagyon fontos szerepet tölt majd be az ország energiaszerkezetében és tisztán bizonyítja, hogy Dél-Ausztrália vezető szerepre törekszik a megújuló energia előállításának és tárolásának területén.

A most üzembe helyezett rendszer a jövőben képes lesz arra, hogy a nap 24 órájában, a hét minden napján el tudja majd látni a szükséges energiával a régió háztartásait.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.