Tech

Hoppá, arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a sztalkerei ellen

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.14 | 12:18

Míg a nyilvános helyen a videóját bámulták, a nagytestvér-szoftver szorgosan dolgozott.

A 29. szülinapján Netflixes koncertfilmet bejelentő énekesnő más újdonsággal is szolgál. Állítólag még májusban, amikor a pasadenai Rose Bowl stadionbeli fellépésére készült, a videóit vetítő kioszk alaposan fel volt szerelve: a megszállott rajongók kiszűrése céljából arcfelismerő szoftver dolgozott a monitoron keresztül.

 

View this post on Instagram

 

Here we can observe an Australian swiftlet in her natural habitat, a turtleneck. ?

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift) on

Fotók készültek a látogatókról, melyeket Nashville-be továbbítottak, feldolgozás céljából, hogy egyezést keressenek az énekesnő potenciális zaklatóinak adatbázisával – árulta el Mike Downing. Az Oak View Group nevű, szórakoztatóipari cég biztonsági főnöke saját szemével láthatta, hogyan léptették életbe a rendszert az adott stadionnál.

Aki bejött, az rászegezte a szemét a képernyőre – ennyi elég is volt a programnak, hogy működésbe lépjen.

Ez az eljárás a hatóságoknak segít a bűnözők kiszűrésében, illetve bizonyos telefonok feloldásánál is jól jön, de a szórakoztatóipar is egyre gyakrabban él az előnyeivel. A Madison Square Garden például felszerelkezett már vele, és úgy látszik, Swift csapata is jó megoldásnak látja. Mert így nem egy összefolyó tömeget kell átvizsgálni, hanem az önként, egyesével a kamera elé lépő érdeklődőket.

via GIPHY

Kérdés, hogy a speciális kioszkot melyik cég tervezte, illetve hogy más koncerten is működtették-e. Pár amerikai állam korlátozza csak szigorúan az arcfelismerő rendszerek használatát, és Kalifornia egyelőre nem tartozik ezek közé. Az embereket beleegyezésük nélkül monitorozó szoftver az anonimitást gyakorlatilag ellehetetleníti. Jay Stanley szerint

A hírességek sztalkerei valóban komoly problémát jelentenek, de a technológia egyre intenzívebb használata azért némi aggodalommal is eltölthet minket.

Az American Civil Liberties Union nevű civil szervezet politikai elemzője óvatosan fogalmaz – nem tudja, hová vezethet még a dolog.

A Microsoft elnöke december 6-án szintén nemtetszésének adott hangot. Brad Smith szerint kötelezni kellene a cégeket: feltétlen jelezzék, ha az adott technológiával élnek. De az Amazont is érte már bírálat a Rekognition nevű termék forgalmazása miatt, ami viszont jó szolgálatot tett eltűnt gyermekek keresésénél, és még a brit királyi esküvő vendégeinek mustrálásakor is.

via GIPHY

Swiftnek meggyűlt már a baja a fanatikusokkal: a fél évre elítélt Roger Avarado például betört New Yorki lakásába, hogy az – otthon nem tartózkodó – díva ágyában szundíthasson egyet. Máskor édesanyja felől próbálkoztak a túlkapó rajongók, de belefutott már olyan megkeresésekbe is, miszerint nőül veszik, megölik vagy elrabolják.

Ez az életemnek az a része, amire nem szívesen gondolok. Megpróbálom nem a szívemre venni, mert nem vagyok hajlandó rettegve járni-kelni. De ha van biztonsági rendszer, attól megnyugszom.

– idézi Swift korábbi nyilatkozatát a New York Times.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló