Tech

Munkába állt az első robotzsaru San Francisco utcáin

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.16 | 17:13

Szerencsére inkább kávéfőzőre emlékeztet, mint gyilkológépre.

A világ hipszter- és startupfővárosában minden hippi érzelem ellenére egyre növekvő gond a hajléktalanság. Sok fedél nélkül élő bukkant fel a város egyik nagy állatkórháza és menhelye, az SPCA körül is. A parkolóban és a környéken egyre többen panaszkodtak rájuk, a nyár folyamán több betörés is történt, ismeretlenek kocsikat rongáltak meg és ellopták az adományokból gyűjtött pénzt. Az SPCA alkalmazott biztonsági őröket, de úgy tűnik, nem eleget, így továbblépett és járőrpályára állította a Knightscope K5 jelű termékét, hogy távol tartsa a nemkívánatos elemeket.

A robotzsaru érezhetően csökkentette is a bűnözési rátát, de sokaknál a puszta jelenlétével kiverte a biztosítékot. Köztük van Brianna Wu, ma már kongresszusi képviselőjelölt és menő játéktervező, de mivel maga is megjárta az utcát, dühös tweetjében undorítónak nevezte az eljárást. Háborog a Walk SF gyalogosjogi szervezet is, ők már korábban indítványozták a kajafutár-robotok betiltását, a hézagos jogi környezetben pedig azt próbálják elérni, hogy a város vezetősége 2018-tól törvényben szabályozza, hova léphetnek be robotok és hová nem.

Az első kört egyelőre úgy tűnik, a ludditák nyerték, a múlt héten a hivatal rendeletben írta elő az SPCA-nak, hogy vonja vissza az utcáról a K5-ösöket, vagy napi 1000 dolláros büntetéssel számolhat. Ezzel együtt biztos, hogy a hajléktalanság nem tűnik el attól, hogy egyik helyről a másikra kergetik, és az idő sem megy sehol visszafelé, pláne Kaliforniában, ahol az átlag biztonsági őrnek óránként 16 dollárt kell fizetni, egy K5 viszont kijön hatból. A történelem tanulsága szerint pedig az ilyen ember-gép meccseket általában a gép nyeri.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.