Tech

Az Amazon Zeppelin alakú drónokkal akar házhoz szállítani

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.30 | 10:03

Te megszívtad karácsony előtt a házhozszállítási káoszt? Akkor szeretni fogod az Amazon drónjait.

dronamazon2
Zeppelin drón

Idén káoszba fulladt a karácsonyi netes ajándékrendelések után a házhozszállítás. Sokan panaszkodtak, hogy a futárok a túlterheltség miatt gyakran csak annyit írtak a papírokra, hogy rossz a címzés, és nem szállították az árut, holott korábban ugyanazzal a címzéssel mindig kézbesítették a neten rendelt csomagokat. A trükközés valószínűleg a túlterheltség miatt volt, de ha elégedetlenek vagyunk a futárcégekkel, nem biztos, hogy lesz még több dobásuk, a legnagyobb rendelőcég, az Amazon ugyanis már erősen dolgozik a drónokkal végzett házhozszállításon.

Azt már 2013 óta tudjuk, hogy az Amazon lassan, de biztosan bevezeti a drón házhozszállítást, de addig még egy sor problémát meg kell oldaniuk. Az egyik a drónok lelövése és vadászata, mert egy csomagszállító drónt megéri lelőni íjjal, puskával vagy bármilyen tetszőleges eszközzel. A másik az elosztó központok kérdése, ahol ugyanúgy lelassul a drónok mozgása, mint a hagyományos elosztóközpontokban.

dronos

Most itt az Amazon újítása, az airborne fulfillment center, röviden AFC, ami egy lebegő csomagelosztó központ. Ide szállnak a drónok, és automatikusan feltölti őket a rendszer az új csomaggal. Ez lényegében egy Zeppelin, ami egy kormányozható léghajó, és nincs túl jó karmája, elég csak a világ legnagyobb légikatasztrófájára gondolni, a Hindenburg kigyulladására és lezuhanására. Az Amazon viszont nem babonás, és rárepült az ötletre. Az AFC Zeppelin többek között olyan helyeken lebeghet egyhelyben, ahol rövid idő alatt, időszakosan sok-sok csomagrendelés születik, például rendelhtesz focimezt egy BL döntő alatt, mert a stadion mellett ott lebeg az AFC, és a drón leszállítája neked róla, és még a focicsapat támogatójának reklámját is ráfesthetik, szóval reklámfelületnek is alkalmas. Ez akár fél órán belüli rendelés teljesítést is jelenthet, ami elég menő, tekintve a mostani házhozszállítási időket.

Az Amazonnak állítólag már elég jó megoldása van arra, hogy ne lehessen lelőni a drónokat a csomagokkal, de azért még egy sor problémát meg kell oldaniuk amíg leváltják a futárokat. De az elszántságukat, és a bejelentett meg a megvásárolt szabadalmakat nézve nagyon komolyan gondolják.

Képek: upsto.gov


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.