Fintech

Viszlát PIN kód! Megérkezett az ujjlenyomatolvasó bankkártya

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.06 | 12:13

Az új azonosítási mód a tesztelők szerint kényelmesebb a PIN-kódnál. Igaz, tényleg nem felejtette még senki el az ujjlenyomatát

(Forrás: MasterCard)
(Forrás: MasterCard)

A Mastercard biometrikus azonosítást is tartalmazó kártyáját a bolgár UniCredit Bulbank tesztelte. Ez a technológia második próbája a világon, korábban Dél-Afrikában bocsátottak ki hasonló kártyákat.

Az új kártytípussal úgy lehet fizetni, ahogy azt a fenti kép ábrázolja. Sima chipes kártyaként csúsztatják be az olvasóba, PIN-kód helyett azonban a kártya sarkára helyezett ujjlenyomat-olvasó aktiválásával lehet jóváhagyni a fizetést. A tranzakció nem igényel semmilyen hálózati kapcsolatot, a kártya maga tárolja a tulajdonosának ujjlenyomatára vonatkozó információkat.

Az új kártyatípus bármely chipes kártyát fogadó, EMV típusú terminálnál használható. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a kártya igénylésekor a pénzintézetnél regisztrálja a tulajdonos az azonosításhoz használni vágyott ujjainak lenyomatát. Az új azonosítás móddal megszűnik a kártya kölcsönadásának a lehetősége. A gyerekek nem kérhetik el apu kártyáját, hogy jégkrémet vegyenek a sarki boltba.

Nincs ujj, nincs fagyi (Forrás: sussexcareers)
Nincs ujj, nincs fagyi (Forrás: sussexcareers)

A tesztelők visszajelzései rendkívül pozitívak voltak. A válaszadók 93 százaléka a PIN-kódnál kényelmesebbnek tartotta az ujjlenyomatot, és ugyanilyen arányban érezték biztonságosabbnak a sima chipes kártyánál az új védelemmel ellátott plasztikot. A résztvevők 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ha elérhető lenne, valószínűleg használna kártyás biometrikus azonosítást.

Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Neked ajánljuk
Erotika
Szexi manó lett Lady Gagából
  • szerző:nuus
  • 2017. 12. 12.
Gasztró
Kajapornó steak-fanoknak
  • szerző:nuus
  • 2017. 12. 10.

Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...