Infotech

Az email még nem halt ki, de már nagyon nem ártana

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.23 | 18:03

Sokféle baj van vele, de legnagyobb, hogy a bizalmas – például banki – kommunikációhoz egyszerűen nem elég biztonságos az elektronikus levél. A rendes pótlása egyelőre még nem megoldott, bár vannak próbálkozások, például egy magyar startup fejlesztése, szóval nem kell visszatérni a galambpostához.

 

2484786902_c898dbca46_b

Mit csinálsz, ha kapsz egy levelet, ami a pénzügyeidről szól? Illetve, pontosítom a kérdést: megnyitás előtt vagy utána törlöd? 2017-re az emailt olyan sokan próbálják felhasználni csalásra, hogy az ember kétszer is megnézi mit nyit meg. Régen nem csak a bénácska, jópofa csalós üzenetek jönnek a közép-afrikai diktátorok árván maradt milliárdos lányaitól.

Ráadásul az emailt könnyű rossz címre küldeni, aggódni kell, hogy a tartalma vagy a csatolmány nem jut-e most vagy ha esetleg feltörik a fiókot rossz kézbe. Remek titkosítási módok vannak ugyan közel negyed százada, de valójában senki sem szokott rá. Valahogy túl kényelmetlen volt mindig, ráadásul a társas nyomás is hiányzott.

Ami egyszer elment, vissza soha nem jön

Az egyszer elküldött emaillel semmit nem lehet tenni. Visszahívhatatlan, a csatolmány törölhetetlen, a bankok például nem is szeretik. A titkosított fájlmegosztásra és közös munkára kihegyezett magyar startup, a Tresorit, egyik legkomolyabb ígérete, hogy a megosztást vissza lehet vonni. Jogosultságokat lehet fűzni az egyes fájlokhoz. Ez elég volt ahhoz, hogy a technológiájuk még az Apple figyelmét is felhívja magára.

Az email problémára több megoldási javaslat van. Ezekről John Safa írt összefoglalót a Finextrán. A szakértő szerint még a titkosított chatprogramok, mint például a Signal vagy a WhatsApp sem nyújtanak teljes védelmet a bizalmas, például pénzügyi információknak, mert az elküldés pillanata után a fogadó fél rendelkezik az üzenet felett. Ráadásul a két alkalmazás közül a könnyebben használható, a WhatsApp tulajdonosa a Facebook, aki ha az üzenetekbe nem is tud belenézni egy végponti titkosítást alkalmazó rendszer esetén, de sok hasznos metaadatot képes gyűjteni.

Egy online tárhely sem tud mindent

A Tresorit ismertebb, de kevesebb titkosítást és hozzáférési kontrollt adó konkurense a Dropbox is lehet a megoldás. Ám ez népszerű célpont a hackerek között. A Google Drive szolgáltatásáról pedig megint csak nem lehet elmondani, hogy a szolgáltató ne nézne bele az dokumentumokba, hogy hatékonyabbá tegye a reklámok kiszolgálását.

Safa nem kínál megoldást, csak a problémákat köti egy csokorba. A banki szférának kell kitalálnia, hogy hogyan juttatja el kellően biztonságosan az üzeneteit. Mindeközben pedig kampányt kell folytatniuk a hagyományos emailekkel szemben.

Forrás: fintechradar.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló