Infotech

Mindent tudnak rólad, és el is adják bárkinek az adataidat

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.25 | 09:45

Hamarosan a szolgáltatók törvényi akadályok nélkül adhatják el a felhasználók böngészési előzményeit harmadik személyeknek, például reklámcégeknek.

A szenátus 50-48 arányban hozta meg a történelmi jelentőségű, a privát internetezés lehetőségét jelentősen csorbító javaslatot. Arról már írtunk, miért fontos, hogyan ne hagyjunk magunk után tonnányi adatot a netezés során, de most még durvább lehet a helyzet.

A Trump kormánya által támogatott javaslat így már félúton van az elfogadás felé, aminek vélhetően Európára és Magyarországra is következményei lesznek, hiszen a világ internettörvényeinek általában Amerika diktálja az ütemet. Ráadásul ha elfogadják, akkor az internetes magánadatokkal kapcsolatos szabályozás a Szövetségi Kommunikációs Bizottság kezéből a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz kerül. Ez megakadályozná, hogy a Kommunikációs Bizottság a jövőben további internetbiztonságot szavatoló szabályokat hozzon.

A jelenlegi republikánus kormány láthatóan inkább a kereskedelmi szabályozást és nem a magánadatok védelme érdekében történő szabályozást tartja relevánsnak az internetre kerülő személyes adatokkal kapcsolatban. A demokraták hevesen tiltakoznak, de az erős republikánus többségű és kompromisszumokra eddig nem túlságosan nyitott kormány ellen kevés az esélyük. Valószínűleg inkább alulról szerveződő mozgalmak és a biztonságos internetezést elősegítő alkalmazások oldaláról fog érkezni a válasz.

Nyitókép: pixabay.com CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló