Infotech

Ésszel netezz, ne hagyd szét mindenhol az adatnyomaidat!

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.08 | 06:45

Fel sem tűnik, de mindenki adatokat gyűjt rólad. Nem, nem a CIA, hanem a nagy tech cégek, vagy a kis kínai adathalászok. Tényleg mindenütt nyomokat hagysz, de egy kis odafigyeléssel lehet ezeket minimalizálni.

Emberek százmilliói nyomogatják naponta gyanútlanul a telefonjukat, szörfölgetnek a neten, bejelentkeznek ide-oda, és közben a leghalványabb gőzük sincs arról, hogy milyen nyomokat hagynak. Mert rengeteg nyomot hagynak, és ezeket az erre szakosodott cégek (mindenekelőtt a Google és a Facebook, de sokan mások is) olvassák, rögzítik és gyűjtik szorgalmasan, aztán egyre nagyobb pénzekért adják el.

Mert az adat az új olaj: összegyűjtik a keresési előzményeinket, a böngészési szokásainkat, a viselkedésünket a Facebookon, de azt is, hogy merre járunk és mit veszünk. Tudják, hogy kik vagyunk, hol lakunk, milyen a személyiségünk, még akkor is, ha amúgy nem árultuk el, hiszen több párhuzamos adatbázis összefűzéséből kiderül.

Egy csomó adatgyűjtőnek mi magunk adjuk meg a hozzáférést az adatainkhoz. Mindenki találkozott már olyannal, hogy valahová regisztrálni kellene, de ott van a lehetőség, hogy jelentkezz be a Facebookkal. Na, ilyenkor általában meg is adjuk az engedélyt, hogy az adott oldal hozzáférjen mindenhez.

Hogy mire jó ez? Leginkább a megfelelő politikai vagy kereskedelmi üzenetek célba juttatására. A reklámot vagy a politikai hirdetést már nem csak szórják bele a szélbe, hanem akár egyénekre lebontva targetálják.

A politikai felhasználásról már írtunk, de például egyes webáruházak vagy alkusz oldalak képesek különböző árakat ajánlani ugyanarra a termékre vagy szolgáltatásra különféle tracking adatok alapján ( „Áh, te ott laksz, és MacBookról jelentkezel be? Akkor neked száz dollárral drágább lesz”). Volt már rá kísérlet, hogy biztosítási kockázatot kalkuláljanak Facebook-adatokból, és nem kell sokat várni az ilyen, adatalapú hitelbírálatra sem.

Teljesen érthető, ha ez idegesít vagy aggaszt, hiszen ki tudja, mikor akarja valaki másra használni ezeket az adatokat. Nem kell paranoiásnak lenni, ha felmerül benned, hogy védekezni kellene ez ellen. Adunk pár tanácsot, amelyek persze nem az NSA/FSZB/Moszad ellen védenek, de arra jók, hogy ne szórd szét feleslegesen az információidat, és a lehető legkevesebb nyomot hagyd magad után a hétköznapokon.

Hozz létre egy második email címet!

Legyen egy normál, levelezésre használt címed, és egy másik, amelyikkel regisztrálsz oda, ahová kell. Utóbbi ne tartalmazzon semmilyen valós személyes adatot, így rögtön nem lehet mindent összekötni mindennel. Kicsit macerásnak tűnik, de megéri: kevesebb lesz a spam, nem vesznek el a szemét közt a fontos levelek, és ami még jobb: ha többé nem a saját Facebook-profiloddal regisztrálsz például egy játékba, nem kapják meg ismeretlen, kínai fejlesztők az összes adatodat!

Amúgy érdemes kipróbálni ezt a kis Gmail trükköt a + jellel, látni fogod, ki mindenki adja el bagóért a címedet spammereknek.

Használj RSS-olvasót!

Ha a híreket tudatosan fogyasztod, egy csomó kattintást megspórolsz, és így az azokkal járó adatnyomok sem jönnek létre. Ráadásul, ha nem a Facebookról tájékozódsz, nem Mark Zuckerberg mondja meg, mi érdekel téged, hanem magad állíthatod be a számodra tényleg fontos dolgokat. Ugyanígy iratkozz fel hírlevelekre is a téged tényleg érdeklő témákban! Meglepő, de néha vissza kell lépni egyet a technológia létráján.

Óvatosan a Google-lel!

A Google keresője és térképe is nagyon hasznos, de a cég mára már talán többet tud rólunk, mint a saját anyánk, és nem restelli használni is ezeket az infókat. A keresésben alternatívát jelenthet a Duckduckgo nevű, kifejezetten az adatvédelem jegyében fejlesztett böngésző, ami nem gyűjt kereskedelmi céllal adatokat (teszteltük, tényleg működik). Az androidos telefonokon meg egyszerűen ki kell kapcsolni azt az opciót, ami megengedi, hogy a Google rögzítse, mikor merre járunk.

Ésszel facebookozz!

Ez már igényel egy kis önfegyelmet, de nem rakétatudomány: felejtsd el például az ész nélküli bejelentkezést! Lehet, hogy kapsz rá pár lájkot, hogy bejelentkezel a Gébics Eszpresszóba, de az mit ér? Soha ne ossz meg fontos, személyes információkat, mint cím vagy telefonszám. Nem kötelező amúgy sem mindent lájkolni vagy megosztani, nem attól leszel jó barát. Igazi paranoiásoknak javasolt levenni minden képet, amin látszik az arcuk, sőt, még a nevet is meg lehet változtatni olyanra, amit csak a valódi barátok ismernek fel.

Légy ura a böngésződnek!

Talán nem is tudod, de egy átlagos website-on úgy tucatnyi alkalmazás fut, amik trackingelik (követik, rögzítik) a netes viselkedésedet (honnan jössz, hová tartasz, stb.).  Ezek egy része hasznos, nagy része ártalmatlan, viszont nem lehet kizárni, hogy egy hányaduk nem épp tisztességes céllal működik, és amúgy is, mit érdekli az őket, hogy én mit csinálok!? Megoldás lehet a tracking kordában tartására a Ghostery nevű böngésző kiegészítő, igaz, igényel némi munkát és odafigyelést a beállítása.

Radikális megoldás lehet a Chrome kidobása (végülis, pont arra fejlesztette a Google, hogy adatokat gyűjtsön mindenről), és az Epic nevű, indiai fejlesztésű böngésző használata. Ez tényleg mindent blokkol, nem csak a trackinget, de a reklámoktól a facebookos „Like” gombig mindent, miközben a kezelése gyakorlatilag megegyezik a Chrome-mal.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló