Infotech

Ne mobilozz az ágyban, légyszi!

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.27 | 12:02

Norvég tudósok szerint még ennyi fény is bezavar a pihenésbe.

Pixabay
Pixabay

Ismerős a helyzet? Böngészel Facebookon és szembejön egy barátod bejegyzése, miszerint nem tud elaludni. Látod, hogy hajnali egykor posztolta:

Talán ha nem a képernyődet bámulnád, okoskám.

kommentálod magadban. Akkor jössz rá, hogy már hajnali kettő van, és ágyban nyomkodod az okostelefonodat, frissebben, mint nappal.

Kellemetlen igazság következik,  ami főleg azoknak fog fájni, akik erősen kötődnek (sőt, függő a viszonyuk) a virtuális világhoz: a fényforrásként funkcionáló led kijelzők és képernyők az alvás ellenségei. A BMJ Journals hasábjain nemrég megjelent norvég tanulmány erősíti meg ezt a korábbi feltételezést, amely egy kérdőíves vizsgálaton alapul. Közel tízezer (9846) fiatalt érintett ez a két évig tartó felmérés, akik 16-19 év közöttiek voltak. A tinik megadták az alvási ciklusukat és a napi eszközhasználati adataikat, főleg az elalvás előtti idősávra koncentrálva. Az eredményt a kutatók „adagfüggő kapcsolatként” írják le, azaz: minél nagyobb dózisban használod a készüléked, annál kevésbé fogsz álomba merülni.

Szinte minden serdülő kézbe vesz egy, vagy akár több eszközt is, még a lefekvést megelőzően. A készülék használatának hossza egyértelmű kapcsolatot mutat az elalváshoz szükséges idővel, így a pihenés rövidül meg.

írja az egyik északi tudós.

Gondoljunk csak bele: még egy gyors menet a Candy Crush játékkal, attól majd ellazulok – de a számok nem hazudnak.

via GIPHY

Hogy konkrétan mi is a baj a képernyőkkel? Több kutatás igazolta már azt, hogy a számítógépes eszközök által kibocsátott kék fény az agyban termelődő melatonin szintjére van komoly hatással. Ez a hormon tehet arról, hogy álmosnak érezzük magunkat.

Van olyan alkalmazás – például az Androidos Twilight – amely a Nap fázisaihoz passzintja a fényerőt, azaz amikor alkonyodik, akkor a készülék is halványabban kezd világítani. Az appnak rengeteg pozitív visszajelzése van már a Google Play áruházban (míg az iOS esetében az újabb iPhone-okban a Beállításokban alapból benne van a Night Shift funkció, ami sárgássá alakítja a kijelző fényét, és így állítólag nem áll le a melatonin termelés).

A norvég tudósok szerint ez még csak a jéghegy csúcsa: a fény mellett az elektromágneses sugárzás is komoly tényező az alvásgondoknál. A görnyedt tartás sem elhanyagolható: fejfájás és izomfájdalom is járhat vele. És ez még mindig nem az összes ártalom, amit az internetezés okoz lefáradt agyunknak.

Számos magyarázat adódik még az alvás és az elektronikus berendezések kapcsolatára. A médiahasználat időrabló: egyrészt elveszi a pihenésre szánt órákat, másfelől pedig felzaklat, mind fizikailag, mind lelkileg.

Más szavakkal: nemcsak az számít, hogy nyomkodod a telefonodat, hanem az is, hogy mit nyomkodsz rajta. A fontosnak tűnő hírek felkavaróan hatnak, de még egy könnyedebb játék is emelheti a pulzusodat. Olyan új még ez a terület, hogy nem sok tanulmány született eddig, ezért korábbi vizsgálatok is szükségesek.

De addig is van pár lépés, amit józan paraszti ésszel máris megtehetsz. Oldszkúl dolog, de elalvás előtt nyiss ki egy könyvet. Ha nagyon cikinek érzed, akkor iBook is szóba jöhet, de ha lehet, a Kindle papírfehér alkalmazását, alacsony fényerőn próbáld meg.

Ha telefonon vagy laptopon olvasnál, szintén vedd lejjebb a ragyogást. Merészebbek a kék fényt kiszűrő napszemüveget is felvehetik, akár esti tévézéshez is. Illetve keményen ellen kell állni a kísértésnek, hogy Facebookon folyamatosan jelen legyünk… javasolja a Mashable.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló