Infotech

A Microsoft a kormányokat hibáztatja a hétvégi cybertámadások után

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.15 | 16:51

A korszerűtlen javítások és a régi biztonsági eljárások csődje azt jelentik, hogy bármelyik nap bekövetkezhet hasonló. A Microsoft szerint viszont ez nem a gyártók hibája.

Hétvégén a WannaCry nevű zsarolóvírus virtuális hurrikánként söpört végig a világon, a brit egészségügyi szolgálattól a FedEx központi irodájáig sok helyre eljutott. És ha már ott volt, komoly károkat is okozott.

A helyzet odáig fajult, hogy a Microsoft három év leállás után új frissítést adott ki a már kiselejtezett Windows XP-hez. A támadás ugyanis itt durvult be a leginkább, de a Windows 8-at használók közül is számos bejelentés érkezett.

Az eset után kezdenek lecsillapodni a kedélyek és szivárogni a gyártók nem túl megnyugtató hivatalos válaszai. A Microsoft például a tőle megszokott módon egyből másra hárítja a felelősséget. Nem is aprózták el, szerintük a kormányok tehetnek az egészről.

Új elvárásokat kellene támasztani a kormányok felé. El kellene érni, hogy jelentsék a cyber biztonsági réseket a gyártók felé, ahelyett, hogy visszatartanák, eladnák, vagy kihasználnák őket.

Persze mindannyian tudjuk, hogy a nagyhatalmak érdeke, hogy a másik biztonsági pajzsán felfedezzenek egy-egy ilyen rést, hiszen ezeknek köszönhető, hogy kedvükre halászhatják az adatokat egymástól. Ám egy ilyen globális támadás során visszanyal a fagyi, a Microsoft pedig ezúttal a felhasználók mellé állt, keményen beszólva például az USA-nak ezzel a kijelentéssel.

A cég szerint ébresztő pofonként kellene felfogni a történteket, mielőtt megismétlődne a WikiLeaks-jelenség és újra megtörténne a hétvégi globális összeomlás. És ezúttal nem csak dobálóznak a nagy szavakkal, világméretű cyber biztonsági csúcstalálkozót kívánnak tető alá hozni minél hamarabb, úgyhogy aki eddig nem aggódott a dolog miatt, most már kezdheti.

a


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Új csapadékrekord született
  • szerző:nuus
  • 2023. 01. 10.