Infotech

Nemcsak biztonsági szakértőből, hanem még hackerből is hihetetlen hiány van

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.01 | 07:46

Túl gyorsan nő az IT szektor, már hacker sincsen itthon se annyi, mint kéne.

Az informatikai ipar nagyon gyorsan nőtt nagyon nagyra. Legalábbis ahhoz képest, hogy mennyi idő kiképezni egy bármely területen bevethető programozót.

A hazai informatikai vállalkozások érdekeit képviselő Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) 20-25 ezer hiányzó magyar programozóról szokott beszélni. Ennél lehet néha magasabb számokat is hallani. Az idén etikus hackerképzést indító Metropolitan Egyetem (METU) által közreadott globális számok szerint máshol sem vigasztalóbb a helyzet.

A fintech terület számára kiemelkedően fontos IT-biztonsági tudással rendelkező szakértőkből például őrjítő hiány van. A Center for Strategic and International Studies 2018-as tanulmánya szerint évente 600 milliárd dollárnyi kárt okoznak a rosszindulatú hackerek. Ez a szám pedig évről évre növekszik. Az Egyesült Államokban 2017-ben 760 ezer betöltött információbiztonsági szakértői állás volt, és 350 ezer helyre kerestek szakembert.

Magyar hackerből is hiány van

A Profession.hu állásportálon 234 információbiztonsági szakembert kerestek idén januártól júliusig. Ez eleve több, mint ahányan egy egyetemen azonos specializációval végeznek. Azt pedig még bele kell számolnunk, hogy informatikával foglakozó szakembert jellemzően nem álláshirdetéssel hanem fejvadászcégek bevonásával lehet felvenni. Kereslet van, kínálat pedig nincs. “A legnépszerűbb pozíciók között szerepel az információbiztonsági szakértő, az információbiztonsági kockázatmenedzser, az adatvédelmi specialista és a biztonsági szabályozásoknak való megfelelést megfelelést vizsgáló security compliance elemző” – írja a METU közleménye.

Az egyetem háromféléves, másoddiplomás képzést indít. Arról pedig, hogy ezzel hogyan próbálják betömni a munkaerőpiaci lyukat az egyetem szeptember negyedikei nyílt napján lehet kérdéseket feltenni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.