Infotech

Itt a mesterséges intelligencia, ami megmondja, meddig tart majd a kapcsolatod

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.30 | 17:38

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói nem viccelnek, az új MI megmondja a kapcsolatod végdátumát. Para.

Fotó: Pixabay.com CC0

Az egyetem kutatói nem rossz szándékkal fejlesztették az MI-t, szerintük jó figyelmeztetés lesz a pároknak, hogy figyelniük kell a kapcsolatukra. 134 páciens párterápiás óráin vizsgálódott az algoritmus, és nem csupán a szavakra figyelt, hanem a részletekre is, hogy mennyi ideig beszéltek a párok egymáshoz viszonyítva, vagy hogy milyen hangszínnel beszéltek. A kutatók szerint a az utóbbiak többet mondanak egy kapcsolatról a kimondott szavaknál, így a mesterséges intelligenciának el kell igazodnia a párok kommunikációjának részleteiben is.

A vizsgálat részletetit a PLOS One-ban jelentették meg, és megállapították:

Kísérleteink a szorongásos kapcsolatokban részt vevő párok longitudinális klinikai vizsgálatából származó adatok felhasználásával kimutatták, hogy a közvetlenül a vokális akusztikából származó kapcsolati eredmények előrejelzései összehasonlíthatók vagy jobban előrejelzik a kapcsolat végét, mint a humán besorolású viselkedési kódok.

Vagyis a hangszíned, az emelt hang, a metakommunikációd alapján több és pontosabb következtetést lehet levonni, mint abból, amit mondasz. Ez talán nem újdonság, de hogy egy MI kiszúrja, az már-már félelemetes. Abban viszont igazuk lehet a kutatóknak, hogy amikor egy robot megmondja neked, hogy kábé 4 hónapotok van hátra, az elég nagy motiváció lehet, hogy változtassatok a kapcsolatotok hibáin.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló