Tudomány

Lenyelhető kapszulával figyelhetjük a jövőben a bélgázok termelődését

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.10 | 12:12

Csak le kell nyelni a szenzort, és kicsivel később működésbe lép az okostelefonunkon a fingfigyelő.

És hogy mire jó mindez azon kívül, hogy ausztrál tudósok egy időn keresztül ezen tudtak dolgozni? Bár elsőre nem tűnik olyan fontosnak, hogy bélgázokat vizsgáljunk, valójában egy elég kellemetlen és sokakat érintő problémáról van szó, és tényleg lehet arra igény a jövőben, hogy elkészüljön egy ilyen eszköz, amivel a teljes bélszakaszon vizsgálni lehet a termelődő gázokat.

(kép: Pixabay)

A Kourosh Kalantar-Zadeh és Peter Gibson által kifejlesztett kis kapszula a gyomortól a végbélig gyűjti be az adatokat, amiket aztán elküld a vevő egységnek, innen pedig egy okostelefon alkalmazásra kerülnek, ami megmutatja, hogy pontosan hol és mennyi gáz termelődik bennünk, egészen pontosan milyen mikrobák azok, amik a bélgáz kialakulásáért felelősek, és hogy egyénenként mit azok az ételek, amik problémákat okozhatnak.

Az első emberi tesztek során először egy magas rosttartalmú diéta után vetették be a kapszulát, ekkor 23 óra alatt átjutott a szervezeten, de a kísérleti alanynak nem esett jól ez a diéta, komoly alhasi fájdalmakat okozott a gáztermelődés. Másodjára alacsony rosttartalmú ételeket fogyasztott, ekkor viszont majdnem négy napra nőt a szenzor utazási ideje a belekben.

A feltalálók most azon dolgoznak, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhessen.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.