Tudomány

A kutyád is lehet szerelmes, nem csak te

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.21 | 06:45

Kutatók szerint a kutyák élete sem mentes a románcoktól: akárcsak mi, képesek szerelembe esni, és csalódni is.

Rengeteg olyan app létezik, ahol megtalálhatod a lelki társadat közös érdeklődés, külső és egyéb szempontok alapján, a kutyádnak viszont nem ennyire könnyű az igazit keresgélni. Létezik már olyan oldal, ahol a leendő gazdik találhatnak rá az ideális négylábúra, a kutyáknak viszont még nincs ilyenre lehetőségük. De egyáltalán lenne szükségük ilyesmire? Természetesen csak költői a kérdés: elég fura lenne, ha a reggeli séta és a délutáni pihenő között a kutyánk lelkesen pörgetne valamilyen Tinderhez hasonló appot. Az igazi kérdés az, hogy a kutyák is képesek-e szerelembe esni, akárcsak mi emberek?

(Forrás: Pixabay/christels)
(Forrás: Pixabay/christels)

Dr. Marc Bekoff az állati viselkedést és gondolkozást kutatja a Coloradói Egyetemen: szerinte igenis létezik kutyaszerelem.

Ha a szerelmet egy hosszútávú elköteleződésként értelmezed  amikor a másikat keresed, ha távol van, és örömöt érzel, mikor újra találkozol vele, azt, hogy védelmezed, eteted a másikat, utódokat neveltek együtt  akkor egyértelmű, hogy létezik szerelem a kutyák között is.

 véli Bekoff.

(Forrás: Pixabay/ 947051)
(Forrás: Pixabay/ 947051)

Oxitocin, a csodaszer

Ha tudományosabb alapon közelítjük meg a kérdést, a szakértők is ugyanerre a következtetésre jutnak. A felszabaduló oxitocin stimulálja az agyat, és egy tanulmány szerint nem csak a gazdi és a négylábú között erősíti a köteléket, hanem a kutyák közötti kapcsolatra is hatással van. Az oxitocin szint megnő, amikor két kutya kapcsolata elmélyül.

A kutyák könnyebben belemennek egy románcba, mint mi: egyszerűen jól érzik magukat egy ilyen pozitív kapcsolatban. Természetesen a kutyáknál is vannak személyiségbeli különbségek: Bekoff kutyája Tika egy nyüzsgő típusú állat, és szerelembe esett egy sokkal csöndesebb, makacs kutyával, Kobukkal. Pontosan úgy veszekedtek mint egy házaspár, és együtt nevelték fel kölykeiket. Amikor Tika lábán egy tumor jelent meg, de Kobuk állandóan mellette volt: azután se hagyta magára, miután amputálni kellett a lábát. Kobuk volt az, aki figyelmeztette a gazdáit, mikor Tika rosszabbul lett, így megmentve társa életét: még időben jutottak el sürgősségi állatklinikára, ahol megfelelő ellátásban részesült.

Hasonló az emberi kapcsolatokhoz

A kutyák szerelme még bizalmasabb is lehet, mint az emberi kapcsolatok, és szerinte van mit tanulnunk a kutyáktól az őszinte kapcsolatokról:

A kutyák nem félnek megszagolni egymást, egyértelműen fejezik ki azt, hogy tetszik neki a másik

 teszi hozzá Bekoff.

giphy-45

A kutyák kapcsolatai sem mentesek a csalódásoktól: előfordul, hogy valamelyik kutyát visszautasítják, akárcsak minket.

Láttam már jó néhány vad prérifarkast, akiket visszautasítottak, és nem tudtak utána mit kezdeni magukkal.

– meséli Bekoff.

A kutyák monogámak: megvédik társukat a potenciális szeretővel szemben, de előfordulhat az is, hogy megvárják amíg lelép a kiszemelt eb társa, és lecsapnak rá. Ismerős, nem?

puppy-1785772_1280

Működik a kémia

Teljesen mindegy, hogy a kutyád csak egy rövid kalandra vágyik, vagy élete szerelmével él egy kutyaháztető alatt, a választásban nagy hangsúlyt kap a másik illata. A kutyák rengeteg információt nyernek a másik feromonjaiból: a másik kora, egészsége, hangulata is kiderül az illatanyagokból.

„Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is elengedhetetlen, hogy működjön a kémia”

– teszi hozzá Bekoff.

Egyszóval vedd komolyan, ha úgy látod kedvenced megtalálta a nagy Őt… Számára is ugyanolyan fontos partnere, mint neked.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.