Tudomány

Ezek a cuki kisállatok teszik tönkre a brazil földműveseket

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.03 | 12:07

Kutatók megállapították, hogy cuki, de kártékony állatok teszik tönkre a földműveseket az Amazonas mentén. Több mint 130 kamerát állítottak fel a farmokhoz közeli erdőkben, és körülbelül 40 fajta állatot kaptak lencsevégre.

halsbandpekari

Az ottani földművesek egy krumplihoz hasonló növényt termesztenek, aminek manióka a neve. Saját fogyasztásra és eladásra is termelik, viszont elég szűkösen jönnek ki úgy, hogy az állatok rájárnak a termésre. A kutatók beköltöztek 47 különböző helyi faluba, felállították a kameráikat, lőttek 60 ezer képet a farmokhoz közeli állatokról és interjúkat készítettek a helyiekkel.

A végére 11 állatot azonosítottak, amik megcsócsálják a manióka termést.

A legkártékonyabbak pedig az örvös pekarik, vörös nyársasszarvasok, pakafélék, agutik és tüskés patkányok. Az utóbbi három mind valamilyen rágcsáló, az örvös pekarik pedig az itteni vaddisznókhoz hasonlítanak.

Agouti - 1

A termények közül is a drágábbat eszik

Kétféle manióka létezik. Egy kisebb, cianidban gazdag változat, és egy nagyobb, édesebb cianidban szegény. Az édesebbik kevesebb munkát igényel, könnyebb finommá és ehetővé tenni, szóval drágábban lehet eladni. De persze az állatok is ezt szeretik jobban, a földművesek ezért kénytelenek az olcsóbbik maniókát termeszteni, hogy elkerüljék a hatalmas veszteséget. Még ezzel a stratégiával is órákat töltenek azzal, hogy elkergessék az állatokat.

A kutatásból kiderül, hogy ezek az állatok rendkívül szaporák, tehát elég sok van belőlük. Ez azt jelenti, hogy a földművesek vadászhatnak rájuk anélkül, hogy a kihalás veszélyébe sodornák őket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló