Tudomány

Kutatás: minél nagyobb háztartásban élünk, annál kisebb a demencia esélye

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.04 | 17:18

Nagy a családi kötelékek ereje.

Pixabay

Több mint 180 ország 60 évesnél idősebb lakosai életszínvonalának változásait elemezte az Adelaide-i Egyetem kutatócsoportja. Azt találták, hogy a családban élők körében kisebb eséllyel alakult ki demencia, vagyis elbutulás, mint az egyedül élőknél, tekintet nélkül más tényezőkre, köztük az életkorra vagy az urbanizációra. A tanulmány bizonyította, hogy a közösségben élés gyakorlati előnyökkel jár.

“Azon kevés faj egyike vagyunk, amely az évezredek során alkalmazkodott ahhoz, hogy kiterjedt családi csoportokra támaszkodjon. A kis közösségekben általában rendszeres étkezési idők vannak, beszélgetés, az emberek ellenőrzik bevette-e a családtag a gyógyszereit, ösztönzik a rendszeres tevékenységet” – írta Maciej Henneberg, a tanulmány vezetője.

“Ez az elköteleződés – amennyiben pozitív – serkenti a gyakran kötődéshormonnak hívott oxitocin termelődését, melyről kimutatták, hogy előnyösen hat az egészségre azzal, hogy védi a szívet és az érrendszert, amely az úgynevezett vaszkuláris demenciával függ össze. Ezáltal lassíthatja is a demencia kifejlődését” – tette hozzá.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a világon több mint 55 millióan élnek demenciával, az esetek akár 70 százaléka köthető az Alzheimer-kórhoz. A világon a demencia a hetedik a halálokok között.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.