Tudomány

Te növesztenél cserépben korallokat?

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.07 | 12:04

Újra kell őket telepíteni, különben kipusztulnak, és mi is veszélybe kerülünk.

A legóvatosabb becslések szerint is már elvesztettük Földünk korall-állományának 25-40 százalékát. Mielőtt legyintenél, hogy úgyis mindegy, mi van a tenger fenekén, érdemes tudnod, hogy a nagy vizek egészsége szorosan összefügg azzal, hogy egyáltalán levegőt veszel. Az általunk belélegzett oxigén egyharmada a szárazföldön keletkezik, viszont a nagyobb része az óceánból érkezik a tüdőnkbe.

Dr. Dave Vaughan, a korall-visszatelepítésért felelős szakember a Florida Keys partjainál lévő Mote Tropical Research Centerben dolgozik. Egyszer véletlenül apróra tört egy korallt, de ahelyett hogy lemondott volna a darabokról, elültette őket, mint töveket. Csak reménykedhetett, hogy a virágállatok túlélik ezt a drasztikus műveletet. De hamar csodálatos növekedésnek indultak a csemeték, és olyan méretre ugrottak pár hónap alatt, amelyet odakint a nyílt vízen évek alatt érnének csak el.

Azóta az Óceán Szimulátor nevű „üvegházban” nagyüzemi termelésre álltak rá: ellenállóbb példányok fognak kikerülni innen, ugyanis a közeljövő tenger-összetételét keverték ki számukra. Egymillió telepítésig meg sem áll a tudóscsoport:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló