Tudomány

Műholdkép kellene a kertedről? Az ESA megoldja

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.08 | 16:33

A Sentinel-2 műholdak ötnaponta megkerülik a Földet, közben nagyfelbontású képeket készítenek a szárazföldekről és a tengerpartokról a látható fény tartományában, és azon kívül is. Ezeket aztán egy weboldalról szabadon le lehet tölteni – ha már egyszer az európai adófizetők állták a költségeket.

This handout picture taken and released by the European Space Agency (ESA), the Centre national d'etudes spatiale (CNES, the French government space agency) and the Arianespace satellite launch company shows a Vega launcher carrying the Sentinel-2B satellite lifting off from Europeís Spaceport in Kourou, French Guiana on March 7, 2017. Europe successfully launches a fourth satellite on March 7 for its ambitious Copernicus Earth monitoring project to track changing land cover and pollution, launch firm Arianespace said. / AFP PHOTO / EUROPEAN SPACE AGENCY / Stephane CORVAJA / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ESA/ARIANESPACE/STEPHANE CORVAJA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
AFP PHOTO / EUROPEAN SPACE AGENCY / Stephane CORVAJA /

Hétfőn indították útjára a a Sentinel 2-B jelű műholdat a Kourou űrkikötőből, Francia Guianából. Ezzel teljessé vált a páros, hiszen a 2A már a Föld körül kering, hamarosan kezdődhet a munka. A Kopernikusz-program keretében Európai Űrügynökség (ESA) hatszor két műholdat állít pályára (de tervben van már a 7. 8. és 9. küldetés is), hogy minél teljesebb képet kapjanak a mi kis bolygónkról.

A Sentinel 1 műholdak radarral térképezik fel a felszínt, a 2-es számmal jelöltek pedig fotókat készítenek, nem csak a látható fény spektrumában. A későbbiek az óceánt és a légkört figyelik majd, méghozzá mindig párban: rövid időn belül követik egymást, és készítenek felvételeket ugyanarról a területről. A Sentinel 2 műholdak számos területen hasznos adatokat szolgáltatnak: a vizek állapotáról, a mezőgazdasági területekről, az erdőkről, a biodiverzitás állapotáról és a városokról is.

(COMBO) This combination image created on August 26, 2016 comprises of handout modified Copernicus Sentinel data (2015ñ16), processed by the European Space Agency (ESA) taken by the Sentinel 2-A satellite showing the progress of the construction of the third Bosphorus Bridge in Istanbul, also known as the Yavuz Sultan Selim Bridge, on (L) July 30, 2015 and (R) July 14, 2016. / AFP PHOTO / ESA / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / EUROPEAN SPACE AGENCY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
A Sentinel 2-A felvételein a Boszporuszon átívelő híd látható. Forrás: AFP PHOTO / EUROPEAN SPACE AGENCY

Josef Aschbacher, az ESA programigazgatója az Euronews csatornának beszélt arról, hogy még mindig nem tudjuk eléggé, mi történik a Földdel. A bolygó ugyanis nagyon összetett rendszer, nagyon bonyolult, és továbbra sem értjük teljesen, hogyan működik. Egyebek mellett pontos műholdas mérésekre van szükség, hogy megértsük. Ezt a célt szolgálják a Sentinel műholdak.

Ezeket az adatokat a tervek szerint bárki ingyen letöltheti majd, hiszen ez az európai adófizetők pénzéből finanszírozott program. Aschbacher szerint az lesz a siker legfontosabb fokmérője, ha az emberek valóban hozzájuthatnak ezekhez az adatokhoz, bármikor, bárhol.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Ezo
Ez a 3 legelviselhetetlenebb csillagjegy
  • szerző:nuus
  • 2022. 11. 07.
Zene
Ez lesz a 2023-as Fishing on Orfűn
  • szerző:nuus
  • 2022. 11. 01.