Tudomány

Megölnének, hogy eltárolják az agyadat, de később újjászülethetsz a digitális világban

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.14 | 16:43

Eddig még csak sci-fiben találkoztunk azzal az elvetemült dologgal, hogy egy emberi elmét feltöltsenek egy számítógépre, ami ezen a módon tovább élhet. Úgy látszik, hogy nemsokára a valóságban is találkozhatunk ilyesmivel, a Nectome nevű startup pont ezen ügyködik.

Ezt nagyjából úgy lehet elképzelni, mint ahogy a Transcendence-ben haldokló Johnny Depp elméjét feltöltötték egy számítógépre, vagy ahogy az Amerika Kapitány második részében a számítógép megőrizte Arnim Zola tudatát. Na, valami hasonlót tervez a Nectome is.

Hogyan?

Először meg kell halnia az illetőnek, aki vállalkozik arra, hogy kiszedjék az agyát és eltárolják addig, amíg kész nem lesz a technológia, ami ezt lehetővé teszi. Nem kell aggódni, több száz, vagy akár több ezer évig is képesek megőrizni az agyat. Ami problémás, hogy nem biztos, hogy te leszel az, akit feltöltenek az agyadból. De nagyon fog rád hasonlítani.

A vállalatnak friss agyakra van szüksége, így halott embereket nem tudnak eltárolni.

Tehát élő embereket szeretnének egy olyan gépre csatolni, amik ellátják a tüdő és a szív feladatát, ezáltal az agy friss tud maradni. Elsősorban a gyógyíthatatlan betegeget célozzák, akiknek már amúgy se lenne sok hátra. Már konzultálnak azokkal az ügyvédekkel, akik jártasak az eutanáziában.

Már lehet is jelentkezni a várólistára

10.000 dollárba kerül felkerülni a listára, de az egész összeget visszaadják, ha meggondolnád magad, már amíg van mivel. Eddig 25 ember már jelentkezett, köztük a 32 éves Sam Altman is, a Nectome egyik befektetője.

Biztos vagyok benne, hogy még az én életemben digitalizálni fogják az emberi elméket. Szeretnék én is így felkerülni a felhőbe.

Még évekbe telhet, amíg a Nectome kifejleszti és engedélyezteti az agytároló technológiát, az pedig akár több száz évbe, hogy a digitális elmék újraéledhessenek a digitális világban. Mindenesetre szorgosan dolgoznak, egy disznó agy már korábban eltároltak úgy, hogy mikroszkópon keresztül jól látszott, hogy az agy funkcionál.

Az első emberi agy

A cég vezetője, Robert McIntyre egy munkatársával és egy patológussal heteket vártak egy hullára, amin kipróbálhatják a technológiát. Erre a múlt hónapban került sor, amikor is megkapták egy idős nő hulláját a halála után 2.5 órával. Természetesen teljesen legálisan, ugyanis ez a nő felajánlotta a holttestét a tudománynak. A kísérlet viszonylag jól sikerült, ahhoz képest, hogy nem volt teljesen friss az agy.

Pár óra holtan, és az agy már nem a régi.

Ezért McIntyre legközelebb egy olyan emberen szeretne kísérletezni, aki amúgy a sima eutanáziát választaná.

Összességében ha minden jól megy, pár száz éven belül a tudatunkat fel lehet majd tölteni egy virtuális térbe, ahol örökké élhetünk. Olyan ez, mint a Mátrix. Valószínűleg az agyunkat még a mi életünk során el tudják majd tárolni úgy, hogy az sokáig ép maradjon, viszont az még nagyon messze van, hogy egy digitális térben létezzünk.

Nyitókép: pixabay.com CC0

Forrás: nectome.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.