Tudomány

A madarak látják a Föld mágneses mezőit, és úgy tűnik, tudósok most megtalálták a fehérjét, ami ezért felel

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.04 | 15:47
  • trendindex: 5

A Természet újabb csodája, vagy inkább mesterműve, ami csupa olyan apró mesterműből áll össze, mint most ez is.

Azt már régóta tudják a tudósok, hogy a madarak látják a mágneses mezőt, de sokáig nem tudták, ez hogyan lehetséges. Elméletek voltak ugyan rá, de egyik sem volt bizonyított. Most viszont úgy tűnik, megvan a megoldás: a madarak a szemükben található, újonnan felfedezett fehérje miatt látják, pontosabban érzékelik a Föld mágneses mezejét. Ezt két friss kutatás is bizonyítja: az egyik a vörösbegyeket, a másik pedig a zebrapintyeket tanulmányozta.

A madarak szemében található fehérjék, a kriptokrómok olyan fényérzékeny molekulák, melyek a szervezet un. cirkadián ritmusának szabályozásában játszanak szerepet. A cirkadián ritmus, vagyis az élettani napszaki ritmus kategóriába azok a biológiai folyamatok tartoznak, amelyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek, általában egy nap köré rendeződnek, és minden nap újra kezdődnek, lejátszódnak.

Arra már van bizonyítékuk a tudósoknak, hogy a kriptokrómok felelnek a mágneses mezők észleléséért, ami a madarak tájékozódási képességéhez alapvető. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy bizonyos hullámhosszú fények (pl. kék fény) a rendelkezésükre álljanak.

A svédországi Lund Egyetem kutatói a zebrapintyeket tanulmányoztak, míg az oldenburgi (Németország) Carl von Ossietzky Egyetem kutatói pedig a vörösbegyeket. A svédek három kriptokrómot, a Cry1-et, a Cry2-t és a Cry4-et vették górcső alá, és azt figyelték meg, hogy míg az első kettő napi szintű ingadozást mutatott, addig a Cry4-es pedig állandó szinten maradt. A németek ugyanerre az eredményre jutottak.

Mind a két kutatócsoport arra a megállapításra jutott mindemellett, hogy a Cry4 kriptokróm a retina egy olyan részében található, amelyik feltűnően sok fényhez jut, ami pedig lényeges a mágneses mezők észleléséhez. De a vörösbegyeknél azt is megfigyelték, hogy a vonulási időszakban az egyébként nem sokat változó Cry4 szerepe jelentősen megnövekedik. Így jutottak a tudósok arra a következtetésre, hogy a kriptokrómok egyike, a Cry4 lehet a felelős a madarakban a mágneses mezők érzékeléséért. Persze ez még mindig nem 100%, a két kutatócsapat szerint még további kutatásokra van szükség.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Egészség
Így használd az óvszert
  • szerző:nuus
  • 2019. 01. 15.