Tudomány

Idegeneket keres az űrben és nagyon menő a kinézete a NASA új rádióteleszkópjának

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.08 | 19:35

TESS az új űrteleszkóp kifejezetten azért megy az űrbe, hogy lakható bolygókat keressen.

Teljes nevén a Short for Transiting Exoplanet Survey Satellite, vagyis TESS április 16-án indul a NASA legújabb és eddigi legnagyobb küldetésére. A több mint tíz éves küldetés célja, hogy felfedezzünk egy másik bolygót a naprendszerünkön kívül, amely a Földhöz hasonlóan az életet hordozza.

Ez az exobolygó-kutatás (olyan bolygók, ahol élet alakulhatott ki) új korszakának kezdete. Mostantól meg tudjuk határozni az egyes bolygókat vizsgálva, hogy milyen különbségek vannak köztük, és pontosan milyen viszonyok uralkodnak a felszínükön.

-mondta el  Stephen Rinehart tudós, a TESS projekt egyik tagja. A  a TESS az első olyan eszköz, ami tökéletesen fel van szerelve ahhoz, hogy megtalálja a csillagok körül  lévő “lakható zónákban” forgó Föld-méretű bolygókat, amelyeken a folyékony víz a bolygó felszínén észlelhető lehet. A lakható zóna az adott csillagtól nagyjából Föld távolságra lévő bolygókat jelent.

A TESS műhold körülbelül két évet tölt majd az űr felmérésével nagyságban a Jupiter és a Föld mérete között lévő bolygókat keres a közelebbi csillagok körül.

A TESS tovább viszi a Kepler űrteleszkóp örökségét, aminek a kutatási eredményei alapjaiban változtatták meg a galaxisunkról alkotott képet, és 2600 Föld típusú exobolygót észleltek a csillagok körül, legmesszebb 3000 fényévre.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.