Tudomány

A New York-i egerek új vírusok és szuperbaktériumok hordozói lehetnek

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.19 | 07:14

Egy friss tanulmány állítja ezt, és azért is sürgősen kezelendő ez a probléma, mert az egerek mindehova bejutnak. Nemcsak az olcsó albérletekbe és putrikba, de a luxusapartmanokba is. Ha úgy tetszik, senki nincs előlük biztonságban.

Para a köbön, ha New York-i vagy, és ráadásul hipochonder, vagy pesszimistább alkat, aki tart a világvégétől. Egy új tanulmány, ami a nagyvárosi egerek populációjának tanulmányozása után született, megállapította, hogy ezek az apró kis állatok soha nem látott, az ismert antibiotikumokkal le nem győzhető vírusok hordozói lehetnek, és olyan betegségeket terjesztenek, amikre nincs felkészülve az emberiség, és amik akár halálosak is lehetnek. Az American Society for Microbiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az egérürülék a legfőbb vírusgazda, ezért minimum arra van szükség, hogy azokat a helyeket, ahol egér járt, alaposan és folyamatosan ki kell takarítani, az ételt pedig, amivel kapcsolatban a legkisebb gyanú is felmerül, hogy az egér megrágta, ki kell dobni. A cikket író és a kutatást vezető Dr. W. Ian Lipkin szerint az egerek sokkal több okot adnak az aggodalomra, mint a patkányok.

(kép: Pixabay)

Az egy éven tartó vizsgálathoz Lipkin és kollégái 416 egeret fogtak be tanulmányozás céljából New York öt városrészéből. Az egérürüléket először baktériumokra vizsgálták meg és a kutatók hajmeresztő megállapításra jutottak: 235-féle törzset különítettek el, amik közül 149 gyomor- és bélrendszeri betegségeket okoz, mint az E.coli vagy a szalmonella. Csak ez utóbbi évi 1 200 000 bejelentett esetért felelős. Ráadásul jó pár azonosított baktérium ellenáll az antibiotikumnak.

A második vizsgálat a vírusokat tanulmányozta, és ez még hajmeresztőbb eredménnyel zárult: 36 különféle vírust fedeztek fel az egérürülékben, melyek közül 6 teljesen ismeretlen, új vírus volt. Ezek emberre ugyan nem kerülnek át, de az emberrel élő állatokra igen, és ezek mutációi viszont már ránk is veszélyt jelentenek.

A kutatás azt is megállapítja, hogy más nagyvárosi egerek a világ különböző pontjain hasonló eredményeket mutatnának, ezt azonban csak újabb vizsgálatokkal lehetne bizonyossággal állítani. Ugyanakkor nem állítható, hogy az egerek olyan tömeges fertőzést, megbetegedést indítanának el, ami az ember számára végzetes lehet, hisz a baktériumok és vírusok nagy része teljesen ártalmatlan az emberre, de azért benne van a pakliban ez is. A vidéki egerek helyzete viszont mást mutat. Ők egyfelől nem annyira fertőzöttek, mint városi társaik, másfelől más típusú vírusokkal és baktériumokkal fertőzöttek, mert más körülmények között élnek, más állatokkal körülvéve és ember által kevésbé sűrűn lakott területeken. De hogy a baj bizonyosan megelőzhető legyen, ahhoz további vizsgálatokra és megelőzésre van szükség a jövőben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.