Tudomány

De mi történne, ha elsütnél egy pisztolyt az űrben?

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.21 | 19:03

Annyit elárulunk, nem az, amit a filmekben látunk!

Szanaszét szálló lézercsíkok, fényvillanások, hatalmas robbanások, szikraeső a monitorból: a legtöbb sci-fi filmben így szokhattuk meg az űrcsatákat. Pedig az űr jéghideg és csöndes, mint a sír, s lézerpisztolyok helyett a fizikai rideg törvényei uralják. A valósághoz legközelebb a jelenleg egyetlen értékelhető űrsorozat, a The Expanse jár, már az alapul szolgáló könyvekben is kínosan ügyeltek az életszerűségre.

Most képzeljük el, hogy éppen meghúztuk a ravaszt az űrben!

Hallani semmit nem fogunk, hiszen itt nem terjed a hang. Viszont valami sokkal durvább fog történni. Newton harmadik törvényének megfelelően ahogy kilőtted a golyót egy irányba, a visszarúgó fegyver téged lő ki a másik irányba. Talán nem is ez a meglepő.

Hanem ennek sebessége annál inkább! Vegyünk egy AK-47-est, meg egy Smith & Wesson kézifegyvert. A gépfegyver jóval gyorsabban lövi ki a töltényt, ami fele olyan nehéz, mint a kézifegyveré, tehát kétszer olyan gyorsan fogunk visszalökődni az űrben. Olyan sebességgel, amivel fél óra alatt szelnénk át egy futball pályát – hosszában!

Amire viszont nagyon kell figyelni, az a célzás. Mivel a kilőtt golyót rögtön föld körüli pályára küldjük, és nem kell a légellenállással számolnunk, jó eséllyel egész rövid időn belül és viszonylag könnyen hátba tudjuk lőni magunkat!

Szóval annyit mondanánk csak, óvatosan lövöldözzetek a Földön – és az űrben is!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló