Tudomány

Jó vagy multitaskingban? Jó a frászt!

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.09 | 14:03

Ha azt gondolod, hogy egyszerre több dolgot is jól tudsz csinálni, nagy valószínűséggel tévedsz. Hatékony multitaskingra az emberek mindössze 3 százaléka képes.

(kép: Pixabay)
(kép: Pixabay)

A multitasking, azaz több tevékenység egy időben történő végzése egyre gyakoribb napjainkban. Etetjük a gyereket, de közben a tableten figyelünk egy élő közvetítést és esetleg a telefonunkon sms-ezünk. De ez tényleg működhet jól vagy lassabbak és felületesebbek vagyunk így, mint ha egy dologra figyelnénk egyszerre?

Pszichológusok szerint komoly kutatások támasztják alá, hogy ha több figyelmet fordítunk egyetlen feladatra, javul a teljesítményünk. Azt állítják, az emberek az egymást követő feladatok gyors megoldásában jók, és nem a párhuzamos munkában. Sok tinédzser ragaszkodik ahhoz, hogy simán tud sms-ezni és közben YouTube-ozni. De tévednek.

2009-ben az amerikai Stanford Egyetem egy kutatócsoportja Clifford Nass vezetésével számos teszt során hasonlított össze halmozott médiafogyasztásban feketeövesnek számító embereket olyanokkal, akik azt kevésbé gyakorolják. Nass arra számított, hogy a feketeövesek jobbak lesznek az információk „tárolásában”, s hogy kitűnő a memóriájuk. Kiderült, hogy ennek éppen az ellenkezője az igaz. Amikor a csoportoknak színes formákat és alakzatokat mutattak és később azt kérték tőlük, hogy idézzék fel, pontosan hol látták azokat és minden mást hagyjanak figyelmen kívül, a multitasking királyai képtelenek voltak erre.

Folyamatosan össze voltak zavarodva, és a feladatok váltogatásában, a nem fontos információk kiszűrésében, és a látottakra való visszaemlékezésben rosszabbul teljesítettek, mint a másik csoport tagjai.

A Utah-i egyetem David Strayer vezette csoportjának kutatásai szerint azok, akik vezetés közben használják a telefonjukat, kétszer olyan gyakran hagyják figyelmen kívül a stoptáblákat, mint akik nem. Azt is kiderítették, hogy sokkal nagyobb a valószínűsége a multitaskingra azoknál, akik azt gondolják, hogy jók benne.

A kutatásban részt vevő 310 diák hetven százaléka gondolta úgy, hogy átlagon feletti  teljesítményre képes multitaskingban. Akik a legtöbbet mutitaskoltak, nagyon impulzívan viselkedtek, viszont általában alkalmatlanok voltak egy munkánál többet elvégezni egy időben.

Még ha kezünket nem is használjuk mobilozáshoz vezetés közben, később lépünk rá a fékre, ha vészhelyzet van, és feleannyi információt vagyunk képesek befogadni.

Ennek ellenére az emberek, túlbecsülve képességeiket, általában azt hiszik, kiválóan tudnak vezetni mobilozás közben.

– állítják Strayerék.

A Nass-féle kutatás arra jutott, hogy húsz percet érdemes egy feladattal eltölteni, mielőtt másikba kezdenénk. Kísérleteik, tesztjeik azt bizonyítják, hogy átverjük magunkat, ha azt gondoljuk, több dolgot is tudunk jól csinálni egyszerre. Bizonyos kutatások szerint a nők egy kicsit ügyesebbek, de Strayerék szerint igazán csak az emberek 3 százaléka penge multitaskolásban. A többiek jobb, ha csak egy valamire koncentrálnak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló