Tudomány

Szörnyű kétéltűapokalipszis dúl, Dél-Kelet-Ázsiából indult, és már többszáz békafaj pusztult ki miatta

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.11 | 17:16

Egy gyilkos bőrgomba a tettes, ami agresszív módon emészti fel a békák bőrét. Állítólag már a koreai háború idején elkezdett terjedni, és mostanra vált súlyossá a helyzet.

Nagyon szomorú és komoly méreteket öltő az, ami Dél-Kelet-Ázsiából indulva zajlik a kétéltűek, elsősorban is a békák, körében. A súlyos mértékűnek is bátran nevezhető pusztulás oka egy gombafajta, a Batrachochytrium dendrobatidis, ami már több mint 200 kétéltű faj kipusztulásáért, vagy minimum annak közvetlen közelébe juttatásáért felelős, és félő, hogy ha a tudósoknak nem sikerül megállítani a terjeszkedését, vagy ellenszert találni rá, az vészesen átrajzolhatja a teljes Föld ökoszisztémáját is. Egyszóval, ökológiai para van miatta. Egy nagy szaktekintélynek számító londoni gombaszakértő kutató, Mat Fisher miután alapos vizsgálatnak vetette alá az agresszív fajt, röviden summázta véleményét:

Ez a legsúlyosabb kórokozó, amióta csak világ a világ.

Az ő vizsgálódásai nyomán alakult egy 58 főből álló tudóscsoport, ami a világ minden tájáról származó kutatókból áll, és a gomba ellenszere, megállítása a céljuk, aminek első lépcsőfoka az volt, hogy leírták annak származási történetét. Volt is mit. A Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) a 20. század elején Ázsiában született, és jó darabig békés szimbiózisban élt a helyi állatvilággal. Aztán az 1950-es években bukkant fel a koreai félszigeten egy gyilkos mutációja, ami lassan, de fokozatosan terjedt el Amerikátol kezdve, Afrikán és Európán át, egészen Ausztráliáig a különféle emberi tevékenységeknek köszönhetően. Volt olyan időszak, amikor a terjedés sebessége felgyorsult, például a koreai háború idején. A 70-es években már volt egy jelentősebb méretű pusztulás, de akkor a tudósok még nem figyeltek fel a Bd-re, és egészen a 90-es évekig kellett várni arra, hogy foglalkozni kezdjenek vele: 1997-ben írtak először a létezéséről. 2004 és 2008 között Panama egyik jelentős, kétéltűek által sűrűn lakott területén olyan pusztítást végzett, hogy az ottani fajok 41%-a ment a levesbe. Érdekes módon a Bd nem minden kétéltűt pusztít el, van, amelyik tolerálja ezt a gombaparazitát, és olyan is akad, amelyik védekezni tud ellene. De azért a nagyrészük nincs felkészülve rá.

Míg régebben a hajózás és a háborúk gyorsították fel leginkább a Bd világméretű elterjedését, ma a legnagyobb problémát a kisállat-kereskedelem okozza. A kutatók szúrópróbaszerűen megvizsgáltak néhány állatkereskedést és piacot Belgiumban, Mexikóban, és az USA-ban, és jó pár Bd-vel fertőzött kétéltűt találtak. Míg ezeket képesek meggyógyítani az állatorvosok, a vad populációkat már nem, mert túl népesek, ezért az ő esetükben a fertőzés, a gombák továbbterjedésének megállítása lehetne a megoldás. És ilyenkor kerül szóba a tiltás. Manapság már jó pár kétéltű faj adását-vételét, kereskedelmét tiltják, de a legradikálisabb hangok szerint globálisan és minden fajra kiterjedően be kellene azt vezetni. Van, aki szerint viszont ez nem megoldás, mert a Bd már úgyis minden kontinensre kiterjedt, kívül tartani így nem lehet. Ugyanakkor mégis csak a tiltás lehet az egyetlen fegyver jelen pillanatban, mert a Bd egyes helyi mutációinak továbbterjedése, ami újabb veszélyt hordoz magában a tudósok szerint, így nem fordulhat elő, és akkor mindenki nyugodtan foglalkozhatna a saját Bd-je legyőzésésével.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló