Tudomány

Ezer év múlva kétméteres halak leszünk? – így változik majd meg az emberi test a jövőben

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.12 | 06:45

Az evolúció nem állt meg, csak lassú, így nem látjuk annyira a működését. A tudósoknak viszont már vannak elméletei arra nézve, hogyan változik majd meg az emberi test a következő ezer évben, hogy a fajtánk alkalmazkodni tudjon az élet új kihívásaihoz.

Elég csak végignézni a saját testünkön, és rengeteg bizonyítékot találunk arra, hogy az evolúció működik, hiszen tele vagyunk felesleges szervekkel, izmokkal és testrészekkel, amikre amúgy most már semmi szükségünk nincs. Tudnánk élni lép és vakbél nélkül is, nincs szükségünk kislábujjra, bölcsességfogra, és meglennénk fülmozgató izmok nélkül is, ahogy például a libabőrözés sem tudja már betölteni eredeti funkcióját. Ezek mind olyan dolgok, amik egy korábbi evolúciós állapot maradványai, és vélhetően tovább csökevényesednek majd a jövőben, míg végül teljesen eltűnnek.

Más testrészeink viszont tovább fejlődnek majd. Amíg a kislábujj a jövőben akár teljesen el is tűnhet majd, addig a sokkal hasznosabb hüvelykujj tovább nő és erősödik. Egy másik szembetűnő változás az emberi testmagasság növekedése, ami már az utóbbi pár száz évben is szembetűnő, és vélhetőleg tovább folytatódik majd. A gazdasági fejlődésnek köszönhetően a gyermekek táplálóbb ételeket fogyasztanak, ami segíti a növekedésüket. Ráadásul a magasnak lenni szexi, úgyhogy a magasabb emberek könnyebben találnak párt maguknak, és örökítik tovább ezt a tulajdonságot. Csak az elmúlt 130 évben 7 centit nőtt az átlagos testmagasság.

Az emberi test attól függően különbözően változhat meg, hogy merre vezet a civilizáció fejlődése a következő pár ezer évben. Ha a globális felmelegedés tovább folytatódik, és elolvadnak a sarki jégsapkák, lehet, hogy vízi életmódra kell majd berendezkednünk, így akár az úszóhártyák kialakulása vagy egy második átlátszó szemhéj kifejlődése sem tűnik lehetetlennek. Ha viszont jégkorszak köszönt ránk, akkor az elméletek szerint a szőr fog újra elszaporodni a testünkön, és a bőrünk lesz világosabb, hogy a kevesebb napfény ellenére ugyanannyi D-vitaminhoz jusson a szervezetünk.

A naprendszer bolygóinak benépesítése is az emberiség előtt áll, a Mars felé már a következő pár évtizedben elindulhatunk. Ez hosszú távon természetesen ugyanúgy hatással lehet az evolúcióra, és ha kolóniákat alapítunk, például a Marson, az pár ezer év alatt további változásokat eredményezhet az emberi testen. Mivel a vörös bolygó gravitációja kisebb, ezért az emberi gerincre kevesebb súly nehezedik, így a marsi emberek a már fent említett növekedésen túl még magasabbak lehetnek, ha az evolúció úgy dönt.

A naptól kevesebb fény jut el a Marsra, a sötétebb környezet pedig a pupillák megnövekedését eredményezheti. Ezen túl a táplálékunk is jelentősen különbözne egy űrbéli kolónián attól, amit most megszoktunk. Vélhetőleg megnőne a folyékony formában bevitt tápanyagok mennyisége, ami szükségtelenné tenné a rágást, ezáltal az állkapocs izmai elcsökevényesednének, sőt, egyes fogak is szükségtelenné válhatnának.

Ezek a változások ma még elég nehezen elképzelhetőek, de a tudósok szerint ezek azok az irányok, amik felé fordulhat az emberi evolúció. Néhány testünket érintő változás pedig már most világosan látszik. A testmagasság növekedése és a mozgásszegény életmód a jövőben még gyakoribbá teszi majd a gerincproblémákat az emberiségen belül. Mivel már most is kevesebb oxigénből kell gazdálkodnunk, egyrészt a romló városi levegő, másrészt a bent történő munkavégzés miatt, az emberi tüdőkapacitás tovább növekszik majd. A szigorú higiénia és a gyógyszerek eltúlzott használata miatt pedig tovább gyengül az emberi immunrendszer. A különböző rasszok közötti keveredés miatt pedig egyre jobban eltűnnek köztük a határok, míg végül csak egyetlen nagy kevert rassz marad.

Az pedig már tényleg a sci-fi kategória, hogy egyes hiányzó, vagy rosszul működő testrészt és szervet ma is tud már pótolni mesterséges eszközökkel az orvostudomány, a következő pár évtizedben olyan hallást és látást segítő implantátumok jöhetnek, amik már nem csak a betegek számára készülnek, hanem széles rétegek használják majd őket. Az emberi evolúciót tehát nem csak a természet, hanem a technológia is befolyásolni fogja a jövőben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.