Tudomány

A mindkét nemnél hatásos, molekuláris óvszeré a jövő?

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.17 | 13:47

Gyümölcs és aloe vera lehet a fogamzásgátlás új kulcsa.

Túl szép, hogy igaz legyen a Gizmodo szerint az az áttörő eredmény, amelyről most számoltak be a fogamzásgátlás megújításán ügyködő tudósok. Mindkét nem számára hatékony, nincs hormonális mellékhatása, ráadásul nem verné ki a biztosítékot az abortuszt ellenzőknél sem.

Az UC Berkeley  friss tanulmánya azt hozta ki, hogy két, növényekben található vegyi anyag meg tudja akadályozni, hogy a spermiumok a petesejtbe fúródjanak. Eddig a fogamzásgátlás arról szólt, hogy a spermium el se érje a petesejtet. A hímivarsejtnek a saját hosszuknál 24 ezerszer nagyobb távot kellett, hogy megtegyenek a célig, ezt ostorszerű farokcsapkodással érték el. Ha megérkeztek, akkor üzemmódot váltottak: dugóhúzóként kezdtek viselkedni, a fejüket a petébe fúrva a pellucida rétegig jutottak. A megtermékenyülésért tett utolsó erőfeszítés úgy tud beteljesedni, ha a hímivarsejt a farkába tol egy nagy adag kálcium iont.

via GIPHY

A spermiumnak egy külön ion csatornája van erre a célra, ez a Catsper. Ha petesejthez közeledik, akkor a csatorna lök rajta egyet, hogy sikeresen elérje a kívánt pontot. Itt léptek közbe a tudósok: olyan vegyi anyagot kerestek, amely ezt a dugóhúzó üzemmódot nem engedi érvényesülni. A lupeol és a pristimerin nevű anyagok bizonyultak a leginkább hatékonynak.

Szőlőből is kinyerhető

Ezek a növényi származékok olyan hétköznapi zöldségekből és gyümölcsökből nyerhetőek ki, mint a szőlő, olíva és káposzta. De az aloe vera is tartalmaz belőlük. A pristimerin picit ritkább: főleg egy olyan borban található, aminek „isteni mennydörgés” a beceneve, és a kínai természetgyógyászatban előszeretettel alkalmazzák.

Ez a két vegyület lenullázza a spermium progeszteronra való természetes reakcióját, olyannyira, hogy a tudósok szerint ez a módszer tízszer hatékonyabb, mint a piacon fellelhető egyéb lehetőségek. Máris molekuláris kondomnak hívják, és az egyik kutató, Polina Lishko professzor egy céget is tervez alapítani, amelyik ezt a mindkét nem számára hatásos terméket gyártaná. Bőrtapasz vagy vaginális gyűrű formájában is ki lehetne aknázni a vegyületekben rejlő lehetőségeket, mely sürgősségi esetekre is megfelelne. Ebben a módszerben még az is lenyűgöző, hogy egyáltalán nem termékenyül meg a petesejt, azaz „az élet a fogantatástól kezdődik” érv sem sérül.

via GIPHY

A dolog árnyoldala viszont az, hogy a növényekben rendkívül kis mennyiségben lelhetőek fel ezek a vegyületek, így az előállításuk költségeit kellene még lefaragni.

Már főemlősökön kísérleteznek a szerrel, melynek eredményeit év végére összegzik. Ha minden jól megy, akkor pár éven belül indulhat az embereken való tesztelés is. Így már nem csak a férfi vállán lesz a védekezés terhe.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló