Tudomány

Napi 25 kávé sem tesz rosszat a szívnek

Az angol Queen Mary University új kutatása szerint nem kell féltenünk a szívünket a kávétól. Állításuk szerint megbuktatták a korábbi kutatásokat, amelyek az ellenkezőjét mondták korábban.

„A kávé rendkívül népszerű a világon, bizonyos kutatások pedig távol tartják az embereket az élvezettől. Habár nem tudunk általános kapcsolatot mutatni ebben a kutatásban, úgy néz ki, hogy a kávé nem tesz olyan rosszat az artériáknak, ahogy a korábbi kutatások állították.” – mondta Dr. Kenneth Fung, aki az adatelemzést vezette.

Több, mint nyolcezer embert vizsgáltak az Egyesült Királyságban, őket három csoportba sorolták a kávéfogyasztási szokásaik szerint. Volt köztük olyan is, aki huszonöt csészével ivott egy nap, az átlagos fogyasztás viszont öt körül volt. Ezeket az embereket viszont még tovább kell vizsgálniuk, hogy pontos limitet tudjanak mondani.

Mondjuk azt nem említették a kutatásban, hogy pontosan milyen kávéról van szó, de feltételezzük, hogy nem huszonöt presszót iszik az illető. Mindenesetre ez így nem túl tudományos.

Ezzel szemben egy másik friss kutatás szerint huszonkét százalékkal nő az esély a szívbetegségre, ha az ember hatnál több kávét iszik egy nap. Ők közel 350 ezer embert vizsgáltak, akik közül kilencezer küzdött szívbetegséggel.

Megállapították, hogy a nagy kávésok bizony hajlamosabbak az ilyesmire, ennek az oka pedig a magas koffein szint, ami növeli a vérnyomást, így növeli a szívbaj esélyét is. Ettől fogva elég sok múlik azon, hogy az adott kávéban mennyi koffein van. Egyébként egy átlagos csészében 95 milligramm van, és napi 600 milligrammtól jelentkezhetnek a túladagolás tünetei. Bár ez a kutatás szerint nem kell eljutni eddig, hogy káros legyen az egészségre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.