Tudomány

A Napnál is forróbbra hevítettek egy fúziós reaktort Angliában

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.07 | 13:03

A Tokamak Energy nevű magánvállalat 15 millió fokra hevített egy fúziós reaktort. Azt remélik, hogy 2030-ra az egész világon elterjedhet ez a fajta energiaelőállítás.

Fontos megkülönböztetni a hagyományos atomenergiát a fúziós energiától

Atomot már viszonylag régóta használunk energiaforrásként. Ez maghasadással működik, aminek során ként nagyon nehéz anyag, többnyire urán, vagy plutónium kettő, vagy több részre szakad. Ezalatt nagy mennyiségű energia szabadul fel elektromágneses sugárzás és a hasadványok mozgási energiájának formájában.

Na ebből lesz a hagyományos atomenergia.

Ezzel ellentétben a fúziós reaktorban atommagokat egyesítenek, ez a folyamat pedig szintén energiafelszabadulással jár, de itt például nincs halálos háttérsugárzás, mint a maghasadásnál, ami Csernobilban vagy Fukusimában is pusztított, illetve ha van, az elhanyagolható mértékű.

De miért olyan jó?

Nagyjából egymillió évre elegendő anyag van a Földön, amivel be lehet izzítani a fúziós erőműveket. Sokkal kevesebb nukleáris szemetet gyárt, mint az atomerőművek, emellett pedig biztonságosabb is, ugyanis üzemzavar esetén le lehet állítani.

Persze van hátránya is, mégpedig az, hogy rendkívül magas szintű technológiát igényel. Ez az oka annak, hogy egészen ideig nem sikerült építeni egy működő fúziós reaktort.

Az ideális jövőkép, hogy a megújuló energiaforrások fejlesztése mellett a fúziós energia is elterjed, ami szép lassan felváltaná az atomot. Így együtt képesek lennének ellátni a világ egyre csak növekvő energiaszükségleteit.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló