Tudomány

Az Egyesült Arab Emírségek is indulnak a Marsra

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.06.10 | 17:18

Néhány hét múlva indulhat az Egyesült Arab Emírségek Mars-missziója, az üzemanyag-feltöltés már a jövő héten kezdődhet - számolt be róla a BBC hírportálja.

493 millió kilométeres távolságot kell majd legyőznie az Egyesült Arab Emírségek űrjárművének, melyet Mars körüli pályára szeretnének állítani. A műhold, mely a bolygó éghajlatát és légkörét fogja vizsgálni, hét hónap alatt teszi meg ezt az utat, és a tervek szerint 687 napot, azaz egy teljes marsi évig marad szolgálatban. A szonda 55 óra alatt kerüli meg a bolygót, így tervezett üzemideje során pontosan 300 alkalommal halad majd körbe ugyanazon a pályán.

A program tudományos vezetője, Szarah Al-Amiri a hétfői tájékoztatón elmondta, a Mars-misszióval arra szeretnék ösztönözni a fiatal arab tudósokat, hogy karrierjüket az űrkutatásban tervezzék. Az Amal, vagyis Remény elnevezésű robotszondát a Tanegasima nevű japán szigetről bocsátják fel július 14-én egy japán rakéta segítségével. A szonda háromféle szenzort szállít, amelyek a Mars légköri összetételét kutatják.

Egyikük egy nagy felbontású kamera lesz, amely a port és az ózont vizsgálja, a másik egy infravörös spektrométer, amely az alsóbb légkört kutatja, és amelyet az Arizonai Állami Egyetemmel, a projekt három amerikai partnerintézményének egyikével közösen fejlesztettek ki. A harmadik szenzor az oxigén és a hidrogén koncentrációját vizsgáló ultraibolya-spektrométer lesz.

Al-Amiri szerint a kutatás egyik fő kérdése, hogy ez a két elem – a víz alkotói – hogyan hagyja el a bolygót. Nem ez lesz az emírségek első űrprojektje: műholdakat küldtek már Föld körüli pályára, egy űrhajósuk pedig járt a Nemzetközi Űrállomáson.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.