Tudomány

Ilyen nincs és mégis van! A kakaduk tudnak hangszerrel zenélni!

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.30 | 16:53

Első hallásra nekünk is furcsa volt, mivel más állatok kapcsán még csak nem is olvastunk hasonlót. Nem csoda, hiszen az állatok közül egyedül a kakadu képes hangszerrel zenélni. Persze nem mindegyik kakadu ilyen zseni, de az ausztrál pálmakakadu nagyon is jó ritmusérzékkel rendelkezik. Ez a kakadu ugyanis ágakkal dobol a fatörzseken - és állati jól nyomja.

Ez a bizonyos kakadu az ausztrál Queensland állam Cape York félszigetén él, és igen félénk madár. A kutatók épp ezért összesen 7 éven át követték nyomon kamerákkal az esőerdőben elvonultan élő papagájfélét. Egy biztos, megérte ez a hosszú idő, mert a kutatásuk eredménye megdöbbentő!

Fotó: Wikipedia

Rob Heinsohn, az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósa elmondta:

az énekes madarak és a cetek zenei hangokat adnak ki, néhány faj felismeri a ritmust, eszközt használva zenélni azonban csak a Probosciger aterrimus képes. A nagy füstszürke madár hímje vastag botokat tör le az ágakról, majd az odvas fákhoz veri őket, hogy a nőstény figyelmét magára vonja.

És ami a legjobb az egészben, hogy a nyomon követett 18 hím pálmakakadu nem egyformán ütötte a ritmust, hanem nagyon menő módon mindegyik saját stílusban dobolt. Voltak, amelyek mindig gyors ütemet vertek, mások mindig lassút, mások szerették az elején kicsit cifrázni.

Régóta ismert, hogy a pálmakakadu dobol, ám most sikerült először filmre venni és elemezni a zenéjét. A hab a tortán, hogy az ütések szinte tökéletesen egyenlő időközönként követik egymást igen hosszú sorozatokban, mintha csak profi zenész dobolna

– mondta Heinsohn.

A kutatók szerint talán az egyéni stílus alapján ismerik fel egymást az egyedek nagy távolságból is.  A dobolás a hím pálmakakadu udvarlási szertartásának a része kiáltásokkal és jellegzetes mozdulatokkal együtt, amelyekkel a nőstényt szeretné megnyerni párjául.

Minket megnyertek, az tuti!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló