Tudomány

De mi történne velünk valójában az űrben, ha nem viselnénk szkafandert?

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.18 | 12:43
  • trendindex: 2

Nagyjából tudjuk, hogy mi a kimenetele a felelőtlen űrsétának, de tisztában vagyunk azzal is, hogy mi történik a testünkkel az űr vákuumában?

Forrás: youtube.com

A legnagyobb kérdés az, hogy gyors segítség esetén túlélhetünk-e. A válasz sajnos nem túl biztató. A legfontosabb dolog mindenesetre az, hogy semmi esetre se tartsuk vissza a lélegzetünket. Az űr vákuuma azonnal kiszívná az összes levegőt a testünkből, így ha a tüdőnk tele lenne, egyszerűen kiszakadna a helyéről.

Mindenesetre a testünkben raktározott egyéb oxigén is elkezdene tágulni, így körülbelül kétszeresére fújódna fel a testünk. De ne parázzunk, felrobbanni nem fogunk: az emberi bőr kivételesen nyúlékony, hogy egybetartsa a belsőnket. Persze ennek már nem fogunk örülni túlságosan.

via GIPHY

Ha mégis tudatunknál lennénk valamilyen csoda folytán, még észlelhetjük, hogy minden szabadon lévő nedvesség hirtelen elpárolog belőlünk. Akkora sebességgel, hogy a nyelvünk és a szemgolyónk felszíne egyszerűen felforr és megfő. De mire ez bekövetkezik, már úgysem lesz levegő a tüdőnkben, hogy a vér oxigént szállíthasson az agyba. Így is 15 hosszú másodperc kell az eszméletvesztéshez. A halál körülbelül másfél perc után áll be, méghozzá fulladás miatt.

via GIPHY

Az viszonylag ismert, hogy az űrben hideg van. Annyira, hogy viszonylag rövid idő alatt totál kőkeménnyé fagyna az emberi test. Kivéve, ha túl közel lebeg egy csillaghoz, mert akkor inkább ropogósra sülne. Ha ez mégsem következne be, a bélflóra szép lassan elkezdené felemészteni az emberi testet. De nagyon, nagyon lassan bomlana le a hús, így simán elképzelhető, hogy millió évig lebeghetnénk érintetlenül az űrben!

Forrás: youtube.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló