Tudomány

Évi szinten 800 millió tonna zsákmányt ejtenek el a pókok – háromszor zabálhatnák fel a teljes emberiséget

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.19 | 12:13

Az egész bolygón ijesztően sok pók él. Ha mindet összeszednénk, nagyjából 25 millió tonnát nyomnának. Az emberiség kb. 300 milliót. Ráadásul átlagosan egy négyzetméteren 131 db nyolclábút találunk, szóval jó eséllyel most, amikor ezt a cikket olvasod, karnyújtásnyi távolságra tőled talán nem is egy, hanem sokkal több pók figyel éppen számos szeme egyikével.

Forrás: pixabay.com/WilderKaiser CC0

Ez a szám néhol persze ezres példányszámig is felkúszhat. Még ijesztőbb, hogy a pókok 400 és 800 millió tonna közötti zsákmányt fogyasztanak el. Azért ilyen nagy a szórás, mert több faj, például a gömbszövő pókok pusztán kedvtelésből is ejtenek el áldozatot. De az alsó határ is jóval több, mint az emberiség teljes súlya. Más szóval: ha a pókok nekiállnának megenni minket embereket, hiába falnának fel mindenkit, még éhesek is maradnának.

Eléggé ijesztő, nem?

Szerencsénkre a pókok étrendje leginkább ízeltlábúakból, gerinctelenekből és bogarakból áll. A sok százmillió tonna leginkább bogarakból jön össze. Néhányan elfogyasztják közvetlen fajtársaikat, még kevesebben növényevőek, és még ritkább, hogy gerinces hüllőt vagy emlőst ejtenének el. Azt is leginkább Ausztráliában, ahol amúgy is az egész természet kábé az emberi élet elpusztítására fejlődött ki.

Egy átlagos háztartásban körülbelül 100 különböző ízeltlábú fajt találni. Rovarok, bogarak, de legtöbbjüket észre sem vesszük. Legtöbbjük eléggé undorítóan néz ki, és sok ember fél is tőlük, pedig teljesen veszélytelenek ránk nézve – a legtöbbjük. Van egy masszív kisebbsége a rovaroknak, amelyek betegségeket terjesztenek. Vagy éppen ott vannak a szúnyogok, akik lassan kiérdemlik a Föld leghalálosabb állata kétes hírnevét. Egy bizonyos: ha kevesebb pók lenne, több káros rovar élne közöttünk. Így végső soron hálásnak kell lennünk.

Simán elképzelhető lenne, hogy ha a pókjaink nem ennék meg ezt a 400-800 millió tonna rovart évente, járványok pusztítanának az emberek között, s egész terméseket zabálnának fel a kártevő ízeltlábúak. A pókok ráadásul fontos szerepet töltenek be az élelmiszerláncban. Gyíkok, békák, hüllők, kétéltűek és denevérek első számú élelemforrásai. 3000 és 5000 közé teszik azoknak a madárfajoknak a számát, melyek étrendje 20-95%-ban pókokból áll.

Szerencsére a természet bölcsen kialakította ezt a rendszert, így a pókok szabályozzák a rovarpopulációt, őket meg szabályozzák az egyéb állatfajok. Ezért egyre több tanulmány hívja fel arra a figyelmet, hogy a teljes kiirtás helyett törekedjünk a békés együttélésre. A legtöbb pókot a lakásunkban ugyanis jó eséllyel soha nem is vesszük észre. De annyi bizonyos, hogy akkor is jóval kevesebb kellemetlenséget okoznak, mint amennyi káros hatással jár a szervezetünkre az elpusztításukra bevetett vegyi arzenál.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló