Tudomány

Tudósok rekonstruálták Julius Caesar fejét, ami nagy és torz lehetett a valóságban

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.19 | 15:18

A holland tudósok készítették el a híres római hadvezér és császár fejének rekonstrukcióját, ami alapján megállapítható, hogy a róla készült szobrok jócskán idealizálták a valós helyzetet.

A Leidenben található Nemzeti Ókor Múzeumban mutatták be a fejrekonstrukciót, ami kimondottan nagy fejűnek ábrázolja Caesart, nem véletlenül. Korábban azt gondolták, hogy ha nem is vízfejűséggel jött a világra, de szokatlan, furcsa arányokkal. A tudósok most azt állítják, hogy a legújabb kutatások szerint teljesen normális fejmérettel született Caesar, ám a csecsemő feje még lágy és könnyen deformálható, valószínűleg ez történt Caesarral is, ettől lett torz a feje.

This lifelike reconstruction of Julius Caesar’s head reveals what the famous Roman leader likely looked like during his lifetime, including the odd proportions of his head. The reconstruction, unveiled at the National Museum of Antiquities in Leiden, shows a “crazy bulge” on the famous Roman leader’s head, created when he was born. It was long-believed Caesar was born via C-section, but that rumor has been relatively squashed. A newborn’s skull is highly malleable. During childbirth, any force applied to a baby’s head can result in “dramatic distortions”. During childbirth, Caesar’s skull was likely deformed. Without medical attention, it remained how you see it here in this reconstruction.

A post shared by I Fucking Love Science (@iflscience) on


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló