Tudomány

Ez a legundorítóbb hangyatorony, meg fogsz lepődni, hogyan születik meg

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.20 | 12:53

Megfejtették a tűzhangyák titkát.

A tűzhangyák nem valami rokonszenves lények emberi szemmel, csípnek mint a veszedelem, agresszívek, és nyálkából, na meg a saját testükből építenek folytonosan mozgásban lévő tornyot, mint egy rossz horrorfilmben.

Mégis, a kutatók mindig is számára nagyon izgalmas volt az élő hangyatorony, ami egy bonyolult építmény, folyton mozgásban van, épül, és nem omlik össze. Ez egy bonyolult rendszer, márpedig a hangyáknak nincsen tervrajzuk, se építésvezetőjük az élő toronyhoz. A kutatók végül radioaktív festékkel festettek meg hangyákat, így egy röntgengéppel elemezve rájöttek az egyes hangyák viselkedéséből a technikára, ami a nanorobotok működésénél is nagyon hasznos lehet.

A hangyák úgy működnek, mint egy különösen undorító csokiszökőkút, az egyes hangyák folyton a csúcsra törnek, aztán legurulnak és már mennek is vissza. Így a folyamatos mozgó egyensúly állapotában tartják az élő tornyot, és nincsen szükségük munkafelügyelőre, minden hangyának csak három egyszerű szabályt kell betartania.

Amíg másik hangya van feletted nem mozdulj.

Ha a csúcsra érsz kezdje el lefelé mászni tetszőleges irányba.

Ha lefelé mászol, és lyukat találsz a toronyban állj be, és kösd össze a szomszédos hangyákat, hogy befoltozd a lyukat. Ezzel a módszerrel a víz sem jelent nekik problémát, mert mindenki rövid ideig van alul, és a többség a víz felett mozog.

Ilyen egyszerű, és még tervrajz se kell hozzá, a The Verge filmjében megnézheted:

Nyitókép: Pixabay.com CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
A túlóra is olyan, mint a sör
  • szerző:nuus
  • 2022. 11. 30.