Tudomány

Szinte tapintható a Rosette-i kő 3D-s változata

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.24 | 15:18

Nyolcmillió tárgyból már kétszázat scanneltek be a brit tudósok.

Utazás és sorbanállás nélkül is részletes képet kaphatsz a híres londoni kiállítótér közel kétszáz tárgyáról, köztük a Rosette-i kővel. Ugye ez az a kő, amin többféle ókori írással áll ugyanaz a szöveg, és ennek segítségével sikerült megfejteni az egyiptomi hieroglifák titkát. A Digital Trends mutatja be ezt az új módot, ahogyan láthatóvá teszik a páratlan leleteket a muzeológusok. Jó minőségű képek eddig is rendelkezésre álltak, magáról a címben megnevezett gránittömbről is, de a 3D-s vátozatra mostanáig kellett várni.

A három nyelvű, ókori objektumnak köszönhető, hogy a francia Jean-François Champollion és a szigetországi Thomas Young 1822-23 környékén meg tudta fejteni az egyiptomi hieroglifákat.

V. Ptolemaiosz Kr.e. 196-ban kelt, kőbe vésett rendelete mellett további tárgyakat is digitális eljárásnak vetnek alá:

Nagyobb volumenű tervünk része, hogy bedigitalizáljunk több, ikonikus kiállítási tárgyunkat. Illetve olyan raktárban lévőket is, melyeket a nagyközönség egyébként nem láthat.

A British Museum tanácsadója, Daniel Pett részt vesz ebben a projektben. A több, mint nyolcezer éves Jericho koponya és a római kori Jennings kutyaszobor is feldolgozásra került már, ahogyan a japán necuke kisplasztikák is elérhetőek ezen a módon.

Nagyjából nyolcmillió tárgyat őrzünk, melyek közül nem mind alkalmas 3D-s scannelésre. De már kétszázat sikerült megoldanunk.

Az eddig bedigitalizált leleteket itt láthatjuk.

Rosetta Stone
by The British Museum
on Sketchfab


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.