Tudomány

Ezek a leghosszabb ideig élő élőlények a Földön

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.08 | 13:01

Az ember átlagos életkora 71 év. A legmagasabb kort bizonyítottan Jeanne Louise Calment érte el, ő megélte a 122. születésnapját is. Az élővilág matuzsálemeihez képest azonban Ő is csak kislány volt.

Forrás: pixabay.com/Wadams CC0

A galápagosi óriásteknősök, vagy elefántteknősök egyik példánya, Jonathan például 185 éves, és még mindig jó egészségnek örvend. A biológusok úgy vélik, hogy 1832-ben bújhatott ki a tojásból, és még mindig csak tinédzser volt az 1848-as szabadságharc kitörésekor.

Ugyan a szárazföld állatai közül a teknős nagy csúcstartó, de így is elmarad az emlősök rekorderétől: a grönlandi bálna egyes egyedei nem ritkán a kétszáz éves kort is megélik. Nem emlős ugyan, de a gerincesek között rekordernek számít a szintén itt, a jeges tengerekben élő grönlandi cápa kétszer ennyi ideig, több mint 400 évig is képes eléldegélni. Vagyis simán úszkál ma is Grönland körül néhány olyan cápa, amelyek akkor is éltek már, amikor Galileo Galilei feje tetejére állította a tudományos világot.


A következő rekordert viszont a gerinctelen állatok között kell keresni. Ez a sellőkagyló (ehető egyébként.) Az eddigi legidősebb példány 507 éves volt, és szinten a közeli jeges vizekből hozták a felszínre. Azóta éldegélt ott, mióta Michelangelo befejezte a Sixtus-kápolna mennyezetét.


Itt viszont ugrunk egy nagyot, és az állatvilág helyett a növényvilágban kell keresgélnünk. És egészen az emberiség hajnaláig kell visszautaznunk az időben, úgy 5000 évet, hogy megtaláljuk a bristlecone fenyők cserjéit. Ezek a famatuzsálemek képesek 5 évezrede kísérni az emberi történelmet.


Már ez is elképzelhetetlen, s akkor még nem is beszéltünk a Lomatia tasmanica-ról, a királyok fájáról. Egy fa ugyan csak körülbelül 300 évig él, viszont ez a növény képes klónozni magát, hogy szaporodva a földből gyakorlatilag ugyanaz a növény cseperedik fel. Nem magokkal, és nem is a hagyományos módon szaporodik tehát. A tudósok szerint egy példány már 43600 éve csinálja ezt Ausztráliában: meglepő sikerrel! Még durvább a Földközi-tenger mélyén élő vízinövény, a neptunfű. Az élőlényt 200 ezer évesre becsülik. Kb. ennyi éve jelent meg a homo sapiens.


Az élőlények versenyét azonban kétségtelenül a baktériumok nyerik. Szibéria fagyott földjében olyan baktériumokat találtak, mely 500 ezer éve életben van. Nemcsak hogy sértetlen volt génszinten, de élt és aktív is volt.

Forrás: pixabay.com/Wadams CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló