Tudomány

Az éjjeli baglyok jobb közösségi hálóval bírnak, mint a korán kelők

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.03 | 06:45

Tudományosan is bebizonyították, hogy ha későn ébredő típus vagy, jobbak a közösségi kapcsolataid, mint azoknak, akik már korán felkelnek.

Az emberi élet alapvetően a körforgásra épül: a nappal és az éjszaka szabályszerűen váltja egymást, és ez a bioritmus határozza meg a lelki állapotunkat és a viselkedésünket. A nappali ciklushoz való viszonyunk azonban nem mindenkinél ugyanaz. Vannak az éjszakai baglyok, akik inkább szeretnek sokáig fennmaradni, és sokkal aktívabbak éjszaka, mint nappal. A többség mégis azok közé tartozik, akik a nap elején a leginkább aktívak, ők a reggeli emberek, vagyis a pacsirták.

Alapvetően a génjeinken múlik, hogy valaki nehezebben kel fel, vagy szeret késő estig fenn maradni, de a mindennapi rutinunk során teljesen szembemegyünk a természetes bioritmusunkkal – vannak, akik éjjeli baglyok, mégis nappali, 9-től 5-ig tartó munkaidőben kényszerülnek dolgozni. Nem a főnökünk vagy a beosztásunk határozza meg, hogy mikor aludnánk és mikor lennénk ébren, hanem a biológia. Az úgynevezett cirkadián ritmus, amely nem mindenkinél egyforma. Az idei orvosi Nobel-díjat pont olyan kutatók kapták, akik a cirkadián ritmust szabályozó molekuláris mechanizmust fedezték fel.

Egy friss kutatás most rávilágított arra is, hogy mennyiben más a későn kelők szociális élete és közösségi hálója is. Talayeh Aledavood a finnországi Aalto Egyetemen egy év alatt több mint 1000 ember szociális hálóját és alvási szokásait tanulmányozta kollégáival. A kutatás egészen ellentmondásos eredményeket produkált.

Nagyon egyszerű módszerrel dolgoztak: 1000 önkéntes hallgatónak a kezébe nyomtak egy okostelefont egy olyan alkalmazással, amely mérte a készülék aktivitását, azt az időt, hogy mikor használták hívásra, üzenetküldésre és más egyébre. Ez alapján tanulmányozták az egyes emberek mindennapi viselkedését.

Az okostelefon adatgyűjtő alkalmazásáról felhasznált adatok alapján elemeztük minden résztvevő kronotípusát

– mondta Aledavood. De mi is az a kronotípus? Ez a belső időszámításunk, amely meghatározza, hogy mikor feküdjünk le és mikor keljünk. Ez alapján különböző kronotípusokra lehet osztani az embereket.

A kutatás során két csoportra osztották az önkénteseket, a “pacsirták” lettek azok, akik reggel 5 és 7 óra között voltak aktívak, az “éjjeli baglyokat” pedig olyan emberekként határozzák meg, akiknek éjfél és 2 óra között van a vártnál több aktivitásuk. Ezután egy olyan közösségi hálózatot hoztak létre, amely bemutatja az összes résztvevő egymás közötti kapcsolatát. Végül a csapat elemezte a baglyokhoz és a pacsirtákhoz társított szociális hálózatokat, hogy lássák, hogyan különböznek egymástól. Különösen azt vizsgálták, hogy mennyire népszerű minden egyes csomópont, mennyire valószínű, hogy egy csoport tagja csatlakoznak ugyanazon csoporthoz, függetlenül attól, hogy központi szerepet játszik-e a hálózatban.

Elég érdekes eredmények születtek: az éjjeli baglyok nagyobb személyes hálózatokkal rendelkeznek, mint a reggel aktív emberek, bár az is tény, hogy kevésbé gyakran tartanak kapcsolatot minden egyes hálózati taggal. A kutatásból az is kiderült, hogy a baglyok központi szerepet töltenek be a hálózatban.

Fotók: Pixabay
Borítókép: MIT

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.