Tudomány

Őskori madár ölte és ette meg a neandervölgyi gyereket, akinek Lengyelországban találták meg a csontjait

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.12 | 08:53

Egy elsőre nem túl izgalmasnak tűnő felfedezés alapos tanulmányozása során jutottak erre az eredményre az archeológus kutatók.

Illusztráció: 123rf.com

Jó néhány évvel ezelőtt egy lengyelországi ásatás során egy rakás csontra bukkantak, ami első ránézésre állati csontnak tűnt, sőt második ránézésre is. Különösebben nem tűnt érdekesnek a felfedezés, egészen addig, amíg el nem kezdték a csontmaradványokat egyesével átvizsgálni. Arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a csontok nagy része valóban egy állaté, méghozzá egy gigantikus méretű madáré, de némi embercsont is keveredett közéjük. Eleinte nem értették a kutatók, hogy ez hogyan történhetett meg, de aztán folytatták tovább a munkát, és megvilágosodtak.

Az emberi ujj- és kézcsontok egy 5 és 7 év közötti neandervölgyi gyerek csontjai voltak, aki nagyjából 115 ezer évvel ezelőtt élt. Ahogy alaposabban megvizsgálták ezeket, rájöttek, a gyerek csontjai áthaladtak a madár emésztőrendszerén, amiből arra a következtetésre jutottak, hogy a szárnyas ragadozó elragadta a gyereket, megölte, majd részben elfogyasztotta. És nem is sokkal később a madár is elpusztult. Így került a gyerek néhány csontja a madár csontjai közé. A vizsgálódás egyelőre itt tart, de jöhetnek még további meglepő felfedezések.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Egészség
Így tudod elkerülni a sót
  • szerző:nuus
  • 2019. 05. 19.