Tudomány

Nem véletlenül szőrösek, kiderült, hogy a pókok hallása a legjobb a világon

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.14 | 10:44

Mi se értjük, miért, de vannak tudósok, akik pókagyat kutatnak. Ők most azt mondják, hogy a pókok hallása a legélesebb.

phidippus_audax_male
Nem véletlenül szőrös az ugrópók Fotó: wikimediafotó: wikimedia

 

Régen a Queen énekeséről Freddie Mercury fogsoráról mondták, hogy „kiharapja a pókot a sarokból” – nos, egy új kutatás szerint esély sincs rá! Teljesen véletlenül derült ki ugyanis – írja a ResearchGate – hogy ezek a nyolclábú lények olyan fejlett hallással rendelkezhetnek, hogy a szoba túlvégéből is kifülelnek bármilyen mozgást. Az ugrópókokról készült, a Current Biology-ban megjelent tanulmány  kimutatta, hogy megdőlt az a korábbi elképzelés, hogy a látás és a tapintás dominálna az érzékelésükben.  A pókok agyi ideg-aktivitásáról készült felvételekből világosan kiderül, hogy több, mint három méterre levő hangforrásra is reagálnak.

 

 

Az eredmények új perspektívát nyitnak a dobhártyás fül nélkül élő állatok tanulmányozásában. Gil Menda, az itachai Cornell Egyetem biológusa szerint:

Ezeknek az állatoknak a hallását az érzékelő szőrök tökéletesítik. A főleg alacsony frekvenciákra vevő pókok egy repülő ragadozó rovar, mondjuk egy darázs vagy bögöly szárnycsapását is észlelik. Ilyen szőrrel a legtöbb fajta pók rendelkezik, így valószínűsíthető, hogy nemcsak az ugrópókokra érvényes a megállapítás.

 

 

A kutatás eredményét ráadásul egy véletlen segítette:

A szék lába, amelyen ültem, egy váratlan mozdulatomra megkarcolta a labor padlóját, ennek a hangjára intenzív mozgásba kezdett a megfigyelt állatka idegrendszere. Megismételtük, és megint munkába lépett ugyanaz a neuron.  Aztán már a tapsolásra is reagált.

A Pókember-filmben az a bizonyos pók-érzékelés (’spidey-sense’) segíti a szuperhőst észrevenni a veszélyt – most úgy néz ki, a tudomány lassan utol éri ezen a területen is a fantasyk világát.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.