Tudomány

Egy köhögés elég ennek az alkalmazásnak, hogy kimutassa a koronavírust

  • Szerző:nuus
  • 2020.11.02 | 16:48

Még tesztfázisban van, de később hasznos lehet.

123rf

A világ egyik legkiválóbb egyetemén, az MIT-n készítettek egy alkalmazást, ami öntanuló algoritmussal működik, és egy erőltetett köhögésből képes diagnosztizálni a koronavírust. Vizsgálja a köhögés erejét, hangzását, ezekből képes megállapítani a légzőszervek állapotát, valamint a köhögő személy egészségességét.

Elég hatékonyan működik, a tünetmentesnek tűnő pácienseket 100 százalékban felismerte, míg az összes minta esetében 98,5 százalékban működött helyesen. Egy elég nagy buktatója azért van a dolognak, ez pedig, hogy nem csak a koronavírus okozza a köhögés megváltozását, így a gyakorlatban nehéz jól használni. Elvégre az algoritmus összetévesztheti a koronavírust más betegséggel.

Mindenesetre a tudósok dolgoznak egy felhasználóbarát verzión, amit mindenki tud otthon használni. Magyarországon ez különösen jól jönne, nálunk ugyanis jelenleg egy hetet kell várni arra, hogy a háziorvos ajánlásával ingyenesen teszteljenek minket. Egy ilyen alkalmazással legalább valamennyi információt kapnánk anélkül, hogy várnunk kelljen egy hetet, vagy kifizetnénk a 20 ezret – az ajánlott két teszt esetében a dupláját – egy magánklinikán.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló