Tudomány

Ilyen a holland közszolgálat: lelkes fiatalok külön műsorban tesztelhetik a drogokat

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.10 | 13:16

Élet és tudomány: három holland fiatal kísérletezik a különböző tudatmódosító szerekkel, és videóra veszik az eredményt, hogy jobban megismerhessük, hogy milyen hatással vannak a drogok az emberi szervezetre.

Ez nálunk még biztosan kiverné a biztosítékot, de Hollandia egy olyan ország, amely már régóta élen jár a legalizációban. A holland kormány komoly hangsúlyt fektet arra, hogy a fiatalok előtt ne démonizálják a tudatmódosító anyagokat, hanem megismertessék velük a tényleges hatásokat és kockázatokat. Ennek eredményeként született meg a Druglabs, amely egy közszolgálati adón már évek óta futó ismeretterjesztő műsor netes változata.

A műsor lényege nagyon egyszerű: a három főszereplő, Rens Polman, Nellie Benner és Bastiaan Rosman különféle kábítószereket próbál ki, és aztán levideózzák, hogy milyen hatással van rájuk az adott drog. Itt például Bastiaan a kokaint teszteli:

Azt, hogy a fiatalok milyen drogot próbáljanak ki legközelebb, a nézők dönthetik el kommentekben. Itt pedig Nellie az ecstasy hatásait próbálja ki magán:

A cél persze nem az önfeledt, kábós állapot, hanem tudományosan megalapozott, oktatási segédanyagokat állítanak elő. A Youtube csatornájukon a videó alatt részletes szöveges útmutatót is adnak, felsorolják a kockázatokat, elmondják azt is, hogy ha úgy döntenél, hogy valaha ilyen drogot fogyasztasz, akkor mekkora dózissal érdemes, mire kell odafigyelned, mi vár majd rád másnap.

Szóval közszolgálati feladatot látnak el, csak éppen holland módra.

Ami nem csoda, hiszen az egész műsor közszolgálati alapokon nyugszik. A Druglabs videócsatornáját a BNN nevű tévéadó gyártja, ami a kifejezetten tinédzsereket és fiatalokat célozza meg Hollandiában. Ezen az adón fut már 2005 óta a Spuiten en Slikken című műsor, ami a drogfogyasztással foglalkozik, úgy, hogy közben nem nézi sem idiótának, sem potenciális bűnözőnek azokat, akik ilyesmire vetemednek.  Minden pro és kontra elhangzik, tehát nem lehet szó a fiatalok befolyásolásáról, a fiatalos megfogalmazás és előadásmód pedig valójában a közérthetőséget segíti.

Forrás: 444.hu, Mic.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.