Tudomány

A tudomány szerint a halolaj egy nagy kamu

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.12 | 07:46
  • trendindex: 4

Évekig láthattuk, ahogy az egekbe dicsérik a halolajat és a D-vitamint szerte az interneten, a kulcsgondolatok között azzal, hogy ez az örök élet kulcsa,

Kép: Pixabay

Márpedig most, az American Heart Association két vizsgálaton is végigrugdosta a csodaszereket, és egyik sem látszott túlságosan csökkenteni a szívroham, vagy a rák kialakulásának az esélyét.

Mindkét teszt eredménye negatív volt.

– olvasható a kutatásban, amelyben 26 ezer 50 feletti embert vizsgáltak. Az alanyok egy része nyomta a D-vitamint és a halolajat, egy másik csak D-vitamint szedett és egy placebót, ugyanígy volt egy halolajas csapat is. Na meg persze azt is megnézték, mi történik, ha valaki csak placebót szed.

Nagyjából semmi sem történt

Öt napig figyelték meg az alanyokat, és úgy néz ki, a halolaj mégsem csak kamu. Úgy találták, hogy különösen az afroamerikaiak körében számít a halolaj, náluk 28 százalékkal csökkentette a szívroham esélyét, rajtuk kívül azoknál számított, akik a hétköznapokban kevés halat esznek. Ezek viszont még nem teljesen bizonyítottak, szükség van további kutatásra.

A kutatók még szkeptikusak, és tovább vizsgálják a halolaj és a D-vitamin hatásait. Addig is azt javasolják, hogy ezeket a tápanyagokat érdemesebb tonhal formájában a szervezetbe vinni.

A kutatás


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló