Tudomány

Jövőre már a Föld körül kering Elon Musk űrhajója

  • Szerző:nuus
  • 2021.11.19 | 09:18

A SpaceX által kifejlesztett Starshipet holdraszállások mellett bolygóközi repülésekre szánják.

A decemberi tesztek után januárban kerülhet sor az űrhajó első Föld-körüli próbarepülésére – közölte Elon Musk az Amerikai Tudományos Akadémia (NAS) fórumán.

Bár még Musk sem igazán bízik

a “sok kockázattal járó” kísérleti űrrepülés sikerében, szerinte így is nagy lépést tesznek előre a fejlesztésben. A Starship prototípusának sikerült a levegőbe emelkednie és épségben landolnia, de Föld körüli útra még sosem indult. Musk az év végére várja a légügyi hatóság repülési engedélyét. 2022-re tucatnyi tesztrepülést terveznek, a többszöri repülésre felhasználható, így költséghatékony űrhajónak 2023-ra kellene készen állnia az első teherszállító űrrepülésekre.

A NASA 2025-től szeretné igénybe venni

a SpaceX űrhajóját a Holdra való visszatéréshez 50 év után. Musk viszont olyan űrhajót akar, amellyel sok – akár több száz – embert vagy nagy teherszállítmányt lehet eljuttatni a Naprendszer bármely zugába és ezzel lehetővé tenni más bolygók benépesítését.
Elon Musk “rendkívül fontosnak” nevezte, hogy az emberiség a lehető leghamarabb megpróbáljon belakni más bolygókat, mert “a Föld végül lakhatatlan lesz”.

Szerinte ezer nagyméretű űrhajó kell

ahhoz, hogy az emberiség “multiplanetárissá” váljon. Musk 2016-ban vetette fel a Mars benépesítésének ötletét, akkor úgy számolt, hogy az első emberek már 2025-ben elindulhatnak a vörös bolygóra. Az amerikai űrkutatási hivatal legkorábban a 2030-as években tart megvalósíthatónak egy Mars-missziót.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló