Tudomány

Káros az egészségünkre a LED világítás

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.23 | 17:35

A LED világítás alapvetően egy nagyon jó fejlesztés, sokkal kevesebb áramot fogyaszt és sokkal tovább bírja, mint egy hagyományos égő. Viszont egy új kutatás rávilágít arra, hogy sok helyen túltolták a használatát, és ez a természetnek és az embernek is veszélyes.

A Science Advances oldalán megjelent kutatás szerint 2012 és 2016 között durván megnőtt a fényszennyezettség Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában, de Európában is egyre több olyan helyet világítunk ki, amit korábban nem. Ilyen például a bicikliút, vagy néhány autópálya szakasz. Ez a LED világítás remek adottságainak köszönhető, ahogy írtuk is már fent, nagyon olcsó, kevés áramot fogyaszt, plusz nagyon erős a fénye. Így tényleg minden kivilágítunk, viszont a fényszennyezés káros az egész bolygónak.

A kutatás szerint, ha tovább növekszik a fényszennyezettség, az nagyon betesz az állatvilágnak, különösen az éjszakai állatoknak. Sőt, már az embereknél is megfigyelhető a túlzott világítás mellékhatása, főleg a városokban. A rengeteg fény tönkreteszi a biológiai óránkat, ezzel együtt a természetes alvásciklust is. A kialvatlanság pedig rövid távon csak a mindennapjainkat teszi tönkre, viszont simán okozhat nagyobb problémát, például depressziót, magas vérnyomást, de akár még cukorbetegséget is.

Nyitókép: pixabay.com CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.