Tudomány

Egyre biztosabb, hogy tényleg mást látnak a nők és a férfiak

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.02 | 13:00

Egy újabb, szemmozgásokat vizsgáló brit kutatás alátámasztja a korábbi amerikai eredményeket: másképp látja a világot a két nem.

Scott Barbour / Getty Images
Scott Barbour / Getty Imagesfotó: Scott Barbour / Getty Images

Egy arcot kellett nézniük a londoni Queen Mary Egyetem tesztalanyainak, akik eltérő módon nyertek ki vizuális információkat, attól függően, hogy milyen neműek voltak. A szemmozgásokat vizsgáló berendezéssel folytatott pszichológiai vizsgálat 500 résztvevővel, a Természettudományi Múzeumban zajlott, öt héten keresztül. A tesztalanyoknak számítógépen kellett egy színész arcát nézniük, mintha Skype-on beszélgetnének. Értékelniük kellett, mennyire kellemes a vele felvett szemkontaktus. Minden egyes résztvevő egyetlen színészt vehetett szemügyre (az összesen nyolcból), nagyjából 15 percig.

A hölgyek zömmel az arcok bal oldalát figyelték, és a saját bal szemük dominált az észlelésben. Viszont ügyesebben sikerült felfedezniük a látott arc részleteit, mint férfitársaiknak – írja a Science Daily.

Ez a legelső olyan tanulmány, amely tisztán kimutatja, hogy különbség van a nemek közt az arc észlelésének tekintetében. Már az alapján meg tudjuk állapítani a résztvevő nemét, ahogyan a színész arcát fürkészi. És ez nem függ a kulturális háttértől, ugyanis közel 60 nemzetiségű emberrel dolgoztunk.

állítja az egyetem vezető kutatója, Dr. Antoine Coutrot. Dr. Isabelle Mareschal tudományos munkatárs ezt azzal egészíti ki, hogy

Rengeteg olyan megállapítás forog közszájon, hogy a nők és férfiak máshogy látnak dolgokat. A szemmozgásokat rögzítő vizsgálatunk is ezt az eredményt hozta.

Megállapításaik a közeljövőben előmozdíthatják más kutatási területek vizsgálatait: például az autizmus diagnosztizálásában játszhatnak fontos szerepet. De a hétköznapi életben is hasznosak lehetnek: a mozifilmek tekintetében, vagy autóvezetésnél.

Egy négy évvel ezelőtt közzétett kaliforniai tanulmány is megállapította, hogy a nők a színek megkülönböztetésében erősebbek, míg a férfiak az apró részleteket és mozgásokat tudják jobban észlelni. Szerintük a különbség a látásközpont hormonális ellátottságából ered.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.