Tudomány

Vörös szupergén: tudósok mondják, hogy nem is akkora szívás vörös hajúnak lenni

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.04 | 11:32

Csupán a Föld lakóinak 2 százaléka születik vörös hajúként, de úgy tűnik, kifejezetten előnyös ehhez a kisebbséghez tartozni.

(kép: Pixabay)

Bár az senkinek sem esik jól, ha a hajszíne miatt csúfolják az óvodában, már ha egyáltalán, viszont vörös hajúnak lenni számos genetikai előnnyel jár a többi emberhez képest, úgyhogy ha valakinek nem akkora tuskók vannak a környezetében, mint Eric Cartman, akkor számos előnnyel jár „vörös gén”. Erin La Rosa egy egész könyvet szentelt a témának, ebben gyűjtött össze pár tudományosan is igazolt tényt a vörös hajúakról, amiből az NZHerald csemegézett.

Tudtad például, hogy a vörös hajúak, főleg a nők, jobban bírják a fájdalmat? A fájdalomküszöbük akár 25 százalékkal is magasabban lehet, az oslói egyetem kutatása szerint pedig a vörös hajú nőknek kevésbé fáj, ha megszúrják őket tűvel, mint más hajszínű társaiknak.

Az is egy elég hasznos képesség, hogy a vöröskéknek kevesebb napfény is elég a D vitamin előállításhoz, a szabadban rövidebb idő alatt több D vitamint termel a szervezetük a napfény hatására, mint a többi embernek.

Sokkal jobb a hőérzetük. Ezt a Louisville-i egyetem tudósai derítették ki, a vörösök sokszor már az időjárás változása előtt megérzik, ha hűlni fog az idő, vagy éppen ha melegszik.

Ráadásul a vörös hajat sokan a jó humorérzékkel azonosítják. A buffaloi egyetem professzora, Andrew Stott szerint ez a bohócoktól ered, akik azért kezdtek el vörös parókában játszani, hogy a színházban távolról is jól lássa őket mindenki. A vörös haj így összekapcsolódott a bohócokkal, rajtuk keresztül pedig mára a vörös haj a jó humor érzetét kelti az emberekben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Így lehetünk sikeres streamerek
  • szerző:nuus
  • 2023. 03. 29.